Nyheter
Harams innbyggere vil ha kommunen sin tilbake
Folkeavstemningen i Haram ga flertall for å bryte ut av Ålesund. Utbrytersjef Harald Nordang fikk med seg over 70 prosent av sambygdingene i Haram.
BRATTVÅG
Harald Nordang kunne ikke bedt om en bedre skjebnedag for Haram. Solen hadde fritt spillerom på en blå himmel. Vinden hadde tatt seg en pause. Nordang heiste flagget på Fjørtoft – øya han bor på.
Han tok ferja inn til fastlandet og møtte presse, støttespillere og velgere.
– Dette er dagen vi skal ta demokratiet tilbake til Haram. Det er nå eller aldri, sa Nordang.
Resultatet ble altså 72 prosent for å bryte ut av Ålesund og 28 prosent for å bli. Oppmøtet var på 66 prosent.
Opinionsundersøkelsen der alle innbyggerne i Ålesund ble spurt, viste at halvparten vil at Haram skal ut av Ålesund, 43 prosent er imot.
Kommunestyret i Ålesund avgjør om søknad om oppdeling skal sendes. De har møte den 17. mars.
Forhistorien er altså denne: Sju kommuner rundt Ålesund utredet en storkommune som skulle bli et kraftsentrum mellom Bergen og Trondheim.
Giske, Sula og Haram sa nei. Ålesund, Skodje, Ørskog, Sandøy sa ja. Men Sandøy ligger utenfor Haram, og argumentet for å innlemme Haram var å lage en kommune som hang sammen.
Med knappest mulig flertall vedtok Stortinget å slå sammen de fem kommunene.
– Da begynte arbeidet. Vi startet organisasjonen Haram ut av Ålesund, sier Nordang.
Organisasjonen er registrert i Brønnøysundregistrene, og har et styre på fire personer.
– Organisasjonen har ett mandat: Folket i Haram må få si ja eller nei til å være i Ålesund, sier Nordang.
Organisasjonen startet å samle inn underskrifter både digitalt og via fysiske lister som ble lagt ut i butikker i Haram. Dette ga 4.000 underskrifter som er «vasket», altså navnene ble sjekket så det var sikkert at de tilhørte personer over 18 år med boligadresse i Haram.
Ved denne folkeavstemningen kunne også 16–17-åringene stemme.
Nordang hadde hele tiden en god følelse. Han trodde på seier, men hadde det blitt nederlag, ville han godtatt det også. Da hadde folket fått sagt sitt.
De som vil ut av Ålesund, er opptatt av at harmoniseringen ikke har gått deres vei. Skolen vil fra høsten av ha 31 færre lærere, det reduseres på bemanningen i barnehagen og saksbehandlingen er blitt tregere.
Konklusjonen blir at de klarer seg bedre alene.
De som vil bli i Ålesund, er enige i at det ikke har gått så bra de første årene, men mener de må gi nye Ålesund tid til å forme seg. Det har dessuten vært en pandemi som har tatt fokus fra organisasjonsbygging.
Ny Haram skal bli som den gamle
– Gamle Haram kommune var god på skole og god på næringsutvikling. Det skal nye Haram bli også, sier Nordang.
På 80-tallet satt i Nordang i kommunestyret for Høyre. Nå er han Senterparti-medlem.
– Da Høyre gikk inn for å slå Haram sammen med Ålesund, da meldte jeg meg ut. Jeg er imot den sentraliseringen som foregår, sier han.
Vebjørn Krogsæter (Sp) var den siste ordføreren i Haram. Nå er han varaordfører i Ålesund. Han opplever kommunereformen som uryddig.
– Det var jo et mål med reformen som ikke ble fulgt opp. Vi fikk ikke flere oppgaver. I vår del av landet ble det ingen god struktur. Det var små kommuner som ikke fikk partnere, og det ble tvang for Haram. Det ble nokså mislykket, mener Krogsæter.
Men han mener det er nødvendig å gjøre noe med strukturen.
– Det er helt klart at vi må se på grenser og strukturer, slik at oppgaver og grenser passer sammen. Vi trenger en ny Schei-kommisjon som har et overordnet ansvar, mener Krogsæter.
Han tror ikke det vil skje med det første. Folk og politikere er reformslitne.
Men i det gamle kommunesenteret i Haram er ikke folk reformslitne. På Ingebrigt Davik-huset i Brattvåg kommer gammel og ung, og alle som blir spurt svarer det samme:
– Vi klarer oss best alene.
Veien videre
Flere partier i kommunestyret har sagt at de vil følge folkeavstemningen. Andre vil ta en helhetsvurdering.
Men dersom Haram går ut av Ålesund, blir tidligere Sandøy kommune uten forbindelse til resten av kommunen. Haram blir liggende imellom. Det synes mange kan bli kronglete.
Det har også vært snakk om at området Tennfjord/Vatne, som ligger nærmest Ålesund, ønsker å bli i Ålesund. De kan da søke om en grensejustering når den nye Haram er etablert, eller nå før den etableres.