Politiet henlegger anmeldelsen av kommunedirektør Karin Hætta i Kautokeino.

Henlegger straffesak mot kommune­direktør 

Etter å ha brutt offentlighetsloven med overlegg, ble kommunedirektøren i Kautokeino politianmeldt for grov tjenestefeil. Nå er saken henlagt, men anmeldelsen mot kommunen er uavklart.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er lettet over at konklusjonen i saken, og slik jeg ser det, er det en sterk og tydelig henleggelse, sier kommunedirektør Karin Hætta i Kautokeino til Kommunal Rapport.

Bevisst lovbrudd

I august i fjor ble både Kautokeino kommune og kommunedirektør Karin Hætta politianmeldt av Norsk Presseforbund for bevisste brudd på offentlighetsloven. Fem måneder brukte kommunen på å besvare pålegg fra Statsforvalteren om å oversende saksdokumentene i en klage på innsyn, og kommunedirektøren uttalte til Kommunal Rapport at kommunen bevisst valgte å bryte offentlighetsloven.

– Vi var klar over at dette var et brudd på offentlighetsloven, men det var slik vi valgte å gjøre det. Det finnes ingen sanksjoner for å bryte loven, og vi tenkte at vi bare skulle avvente og ta den kjeften vi eventuelt får, uttalte kommunedirektør Karin Hætta i slutten av mai i fjor.

«Med særlig styrke»

Politiet har brukt et år på å etterforske og påtaleavgjøre anmeldelsen av kommunedirektøren, og før helga ble det klart at politiet har besluttet å henlegge anmeldelsen.

«Du underrettes med dette om at saken mot deg er henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist. Med dette menes at etterforskningen med særlig styrke taler for at det ikke har skjedd noe straffbart», skriver politiet i sin henleggelse.

Delt i to saker

Ifølge kommunedirektør Hætta uttalte politiet til henne at anmeldelsen mot henne skulle først avgjøres, og at anmeldelsen av kommunen ville bli behandlet som en selvstendig sak. 

– Politiet forklarte at de først ville prioritere anmeldelsen mot meg personlig, og deretter ta for seg anmeldelsen mot kommunen. Hvordan langt politiet har kommet i saken mot kommunen, vet jeg ikke, sier Hætta.

– Måtte velge

Det aktuelle innsynskravet fra Kommunal Rapport dreide seg om innsyn i kommunedirektørens presentasjon for formannskapet. Kommunedirektøren mener at innsynskravet ga henne valget mellom å bryte personvernlovgivingen eller offentlighetsloven.

– Min vurdering var at jeg enten måtte bryte personvernreglementet eller offentlighetsloven, og da valgte jeg å bryte offentlighetsloven. Dette ga jeg uttrykk for i avhøret, men det fikk jeg ikke tydelig fram i min uttalelse til Kommunal Rapport, sier Hætta.

– Reaksjoner mot organet

Norsk Presseforbund var ikke kjent med at politiet har henlagt saken mot kommunedirektøren.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Presseforbundet peker på at de ikke er kjent med innholdet i etterforskningen, og at det dermed er vanskelig å kommentere henleggelsen.

– Det har aldri vært noe mål fra vår side at kommunedirektøren personlig burde straffes. Overordnet mener vi at reaksjoner mot organet er mest hensiktsmessig i saker som dette, fordi det generelt er en reaksjonsmulighet som vil kunne gi alle offentlige organer et insentiv til å etterleve offentlighetsloven og dens plikter på en bedre måte, sier Floberghagen.

 Ber om sanksjoner

Hun mener at brudd på arkiv- og offentlighetsloven og dens plikter er et stort og gjentakende problem. Hun peker på at dette blant annet er dokumentert av Riksrevisjonens undersøkelser fra 2021 og 2017.

Norsk Presseforbund mener det må etableres sanksjonsmuligheter, som dagbøter eller foretaksstraff, i saker med grove brudd. 

 – Det er ikke heldig hvis en kommune kan bryte loven med viten og vilje og bare ta den kjeften de eventuelt får fordi det ikke finnes noen sanksjoner, sier Floberghagen.

Powered by Labrador CMS