- Det er viktig at folk ikke faller utenfor arbeidslivet, sier ordfører John Lernes (Ap) på Hitra.

Her er sykefraværet høyest

Hitra, Kautokeino, Vanylven og Frosta er blant kommunene med høyest sykefravær. Ordførere har ulike meninger om tiltak mot sykefraværet. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan ikke fortsette å ha det høyeste sykefraværet i verden, sier ordfører Paul Sindre Vedeld (Sp) i Vanylven. 

Økt sykefravær

  • I dagens IA-avtale skal  sykefraværsprosenten reduseres med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet for 2018.
  • Det legemeldte sykefraværet blant kommuneansatte var 6,69 prosent i 2018.
  • Det legemeldte sykefraværet blant kommuneansatte var 7,72 prosent i 2023. 

       Kilde: KS

Det legemeldte sykefraværet blant ansatte i kommunen hans var 9,9 prosent i fjor, ifølge tall fra KS. Det plasser Vanylven, som har 3.000 innbyggere, blant kommunene med høyest legemeldt sykefravær. 

Du kan se tall fra alle kommunene nederst i saken.

Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) går ut ved nyttår, og debatten om sykelønnsordningen er nå i full gang igjen.

IA-avtalen skal redusere sykefraværet og få flere inn i arbeidslivet, men partene i arbeidslivet har ikke nådd målet om reduksjon i sykefravær i de 22 årene som avtalene har vart. Kommunene drar i stor grad opp sykefraværstallet, med spesielt høyt sykefravær i barnehager og pleie- og omsorgssektoren.

Økning i Kommune-Norge

Målet i IA-avtalen er å redusere sykefraværet med 10 prosent sammenlignet med årsgjennomsnittet i 2018. Utviklingen har gått i stikk motsatt retning blant kommuneansatte, det legemeldte sykefraværet har økt med 15,4 prosent de seks siste årene. 

I Vanylven har det legemeldte sykefraværet økt med 30 prosent siden 2018. 

Vedeld ble ordfører i 2023 og føler bare ansvar for dagens sykefravær.

– Jeg har bare vært ordfører i ni måneder. Sykefraværet har gått ned siden nyttår. I siste rapport var det nede på åttetallet, sier han.

Egenmeldt sykefravær

  • Det finnes ikke noe register over egenmeldt sykefravær i Norge. 
  • SSB gjennomfører hvert kvartal en utvalgsundersøkelse for å kunne estimere det egenmeldte sykefraværet. 
  • Det egenmeldte sykefraværet per år pleier å være lavere enn det legemeldte sykefraværet.
  •      Kilde: SSB

– Hva mener du er det beste tiltaket for å få ned sykefravær?

– Jeg har vært leder i mange år i privat sektor og har erfart at sykefravær et lederansvar. Man må dessuten jobbe med sykefravær hele tiden. 

– Man må trives på jobb

NHO og LO har tatt til orde for å endre finansieringen av sykelønnsordningen ved at staten tar over etter 12 dager, mens bedriftene betaler 10 prosent av kostnadene etter tre måneders sykefravær. Dagens sykelønnsordning gir arbeidstakere rett til full lønn ved sykefravær, der arbeidsgiver dekker de første 16 dagene før staten tar over.

Vedeld er åpen for alle endringer i sykelønnsordningen.

– Jeg avviser ingenting. Det er viktig å ta en diskusjon om karensdag. Men jeg er opptatt av at folk må bli mer glad i å være på jobb. Det toppet seg for meg da NRK nylig intervjuet en psykolog om hvordan man kan forholde seg til å begynne på jobb etter ferien. Det blir helt feil. Glede på jobb er mye et ledelsesansvar, men også et personlig ansvar. Man må finne glede i jobben, hvis ikke må man slutte, sier han.

Flere av kommunene med høyest sykefravær har veldig få innbyggere, som Flakstad, Osen, Karlsøy, Røst og Loppa. Med få ansatte kan det være tilfeldig hvor man havner på en sykefraværstabell.

Tips meg!

Har din kommune tatt smarte sykefraværs-grep, eller har du synspunkter om sykefraværsordningen? Send en mail!

Mellom 15 og 40 av sykefraværet kan være arbeidsrelatert, ifølge STAMI. Arbeidsgivere har gjennom avtaleverket et ansvar for å legge til rette for at ansatte kommer tilbake og blir i jobb.   

Hitra: – Komplekst system

Hitra, som har 5.323 innbyggere, ligger på fjerde plass på sykefraværslisten. Ordfører John Lernes (Ap) på Hitra mener at årsakene til sykefravær er sammensatt.

– Systemet er komplekst. Endringer på en ting kan slå ut et annet sted. Målet må være at så mange som mulig har arbeid. Personer med psykiske og fysiske utfordringer skal ikke bli ekskludert, sier han.

Frosta, med 2.600 innbyggere, hadde et legemeldt sykefravær på 10,2 prosent i fjor. Ordfører Frode Revhaug (H) i Frosta mener at overgrepssaken med en tidligere kommuneoverlege kan ha påvirket sykefraværet. Men han er åpen for endringer i sykelønnsordningen. 

Frode Revhaug (H), ordfører i Frosta kommune.

– Vi har gode velferdsordninger i Norge. Vi må tørre å ta diskusjoner om det er andre måter å organisere sykefraværsordningen på, sier Revhaug.

– KS mener at ansatte må delta mer i sykefraværsoppfølgingen. Støtter du det?

– Vi skal være åpne for å se på alle mulige forslag og alternativer når det gjelder sykefravær.

Powered by Labrador CMS