Her går halve bystyret rett i fengsel

Brannalarmen går i bystyresalen. Gruppelederne tar på de oransje vestene.

Byen har allerede et Brooklyn-kvartal, og nå skal Manhatten bygges. Fredrikstad går fra å være en jovial småby til en liten verdensby. Selv dialekten er borte fra bystyret.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyreanmeldelsen:

Kommunal Rapport dukker uanmeldt opp på tilfeldig utvalgte kommunestyre- og fylkestingsmøter, og gir en uhøytidelig vurdering og rapport.

– Dette er Fredrikstads svar på Manhattan, bare uten skyskrapere og med litt flere båtplasser, sier Rune Solmyr (Sp) når bystyret vedtar reguleringsplanen for Dokka Sør, et område der Fredrikstad verksted tidligere bygde og sjøsatte skip. 

En gang var området byens hjørnesteinsbedrift, men nå vokser altså en ny bydel fram som får lokalpolitikerne til å drømme om New York. Fra før har de byttet ut slagordet «Det årnær sæ i Fredrikstad» med «Den lille verdensbyen», og nå gjelder det bare å leve opp til visjonen.

Det er 70.000 kvadratmeter som skal bygges ut, og her kommer det 1.600 nye boliger, næringsarealer og parker. Noen rustne gamle kraner skal stå igjen og minne folk om hva som bygde byen, nemlig hardt arbeid på et mekanisk verksted.

Hyllestene til den nye bydelen er mange.

– Vi er i ferd med å skrive et lite stykke historie. Tenk å gå fra industriområde til denne utviklingen, sier Hannah Berg fra Rødt.

Fredrikstad

Besøkt: 12. september 2024

Ordfører: Arne Sekkelsten (H)

Varaordfører: Bjørnar Laabak (Frp)

Kommunestyre: 53 representanter. 12 partier

Møtets lengde: Seks timer

Antall saker: 33 på kartet, rundt 10 ble ikke tatt

Innbyggertall: 85.500

 

Møteledelse

★★★★

Sekkelsten har funnet en lett og grei form på møteledelsen, og sørger for god stemning i kollegiet. Men han setter altfor mange saker på kartet. Saker som har engasjert folk i forkant av møtet, blir ikke behandlet. Det kan bli litt nedtur.

Sakspapirene

★★★★

Dokumentene har et standardoppsett og stort sett et greit språk. Økonomisakene kunne kanskje vært enda lettere forståelig.

Debatt

★★★★

Her er det mange engasjerte debattanter og flinke politikere. Som i mange kommunestyrer er det gruppeledere og andre gjengangere som går på talerstolen. Er det mulig å få med litt flere i debatten?

Møtesalen

★★★★★★

Det finnes ikke mange kommunestyresaler i Norge som er finere enn denne. Det gamle rådhuset er fra 1860-årene , og er tegnet av samme arkitekt som tegnet Stortinget, Emil Victor Langlet. Et overdådig dekorert tak, tre lysekroner og et flott maleri av Gamlebyen i Fredrikstad bidrar til høytidsfølelse. Men gamle saler er upraktiske. Denne ligger et stykke fra det nye rådhuset, og ventilasjonen er dårlig.

Servering

★★★★

Wraps, frukt, brus og kaffe. Helt greit til et sekstimers møte, hvis du fikk i deg litt middag før du kom.

Totalt

★★★★

Fredrikstad har valgt et nytt borgerlig flertall etter at Ap har vært dominerende i årtier. Det nye flertallet har ambisjoner om å lufte ut på rådhuset, og startet med å sparke kommunedirektøren med Ap-fortid. Det nye flertallet er skjørt, og det har skapt en større dynamikk i bystyret. Det er definitivt spenninger i bystyret, og småpartiene gjør mye av seg.

– Dette er et fantastisk prosjekt som vil forskjønne byen vår, sier Frps Ole Johan Lekselv.

Direktøren for utbyggingen er raskt ute med en pressemelding, for dette er en av de største detaljreguleringene i Norge for tiden.

– Vi skal bygge en ny bydel som hele byen skal bli stolt av, skriver Jotne Eiendoms administrerende direktør, Jon Eirik Sørensen.

Fint med dyrt

Men fansyfiseringen av byen gir også en del bekymringer, for ikke alle i Fredrikstad vil ha råd til å bo i de nye leilighetene. Det er lett å glemme under bystyrets overdådige lysekroner at antall lavinntektsfamilier i byen er i norgestoppen. Fredrikstad topper også en del andre statistikker som har med vanskelige levekår å gjøre. 

Så hvordan sørge for at det også blir plass på Manhattan til dem som ikke har så mye å rutte med? Må det lages et lite Harlem-hjørne?

Venstres Trond Svandal er mest bekymret for arkitekturen. Tegningene viser noen blokker som de nybygde områdene i Oslo øst er fulle av, og som nok sammenlignes mer med Bronx enn områdene rundt Central Park.

Det blir viktig å følge utviklingen, så det ikke bare blir ensformige kasser, sier Svandal.

Ordfører Arne Sekkelsten blir møtt av demonstranter fra Fagforbundet og Utdanningsforbundet. Flere ansatte i barnehagene er kravet i forbindelse med barnehageforliket som nå forhandles fram i Stortinget.

Altfor stor meny

Hele 33 saker er satt opp på menyen denne kvelden. Det viser seg å være altfor mye ved siden av brannøvelse og tissepauser. 

(Brannøvelsen var for øvrig helt nødvendig, og den bør gjentas. Halve bystyret og pressen ble ledet rett inn i nabobygget, et forlatt fengsel. Hvis det hadde vært alvor, ville alle strøket med, for vinduene var stengt med solide gitre. Er du i Fredrikstad bystyre og det begynner å brenne, så ikke følg etter Høyres gruppeleder eller kommunedirektøren.)

Kommunedirektøren får for øvrig flere stikk under møtet. Ikke for å lede pressen rett i fengsel, men for en sak om finansiell handlingsregel. Nyansatt kommunedirektør Inger Hegna ønsker at finansielle handlingsregler (måltall) fastsettes i henhold til netto driftsresultat, disposisjonsfond og renteeksponert gjeld. Ordfører Arne Sekkelsten (H) har satt den kartet. Deler av bystyret er skeptiske. Betyr ikke dette mer makt til kommunedirektøren?

Tidligere ordfører Siri Martinsen (Ap) sier at hun ikke vil kutte i tjenester i hundremillionersklassen for å nå et måltall.

– Kommuneloven setter ikke krav til målkrav. Målkrav skal settes ut fra lokale forhold, sa hun.

Men Arbeiderpartiet og venstresiden har ikke lenger flertall i bystyret. Høyre gir Hegna sine måltall.

En sjelden sak står på kartet. Rundt ti saker med vedtak fra juni skal presiseres eller tydeliggjøres. Kommunedirektør Hegna sier at det ikke er forsøk på omkamp, men bare at hun og hennes stab må forstå bedre hva som skal gjøres. Ordlyden må endres. Som i dette eksemplet:

«Endring fra status omsorgsbolig til bolig med heldøgns omsorg skal ikke skyve personer som i dag bor i omsorgsboligene til annet tilbud mot deres vilje.

Erstattes med følgende: Ved omorganisering av omsorgsboligtilbudet skal leietakere som blir berørt bli ivaretatt på best mulig måte».

Bystyret avviser forslaget enstemmig.

Så langt er det altså 1-1 mellom bystyret og kommunedirektøren.

Kommunedirektør Inger Hegna får mer makt i løpet av dette møtet.

Hjemmebanefordel

Fredrikstad har som eneste kommune i landet hatt innstillingsrett til bystyret for ordfører og utvalgsleder. Dette har pågått siden 2014 da bystyret diskuterte parlamentarisme. Byråd ble det ikke noe av, men i stedet kom denne hybriden der ordfører og utvalgsledere kan gi sine anbefalinger i sakspapirene om hva politikerne bør stemme. 

Det betyr at utvalgslederne får tilgang på informasjon en stund før opposisjonen. Det har tidligere skapt en del brudulje da høyresiden satt i opposisjon. Nå har de flertall, og da bør de vel elske innstillingsretten?

Nei. Ordfører Arne Sekkelsten (H) vil fjerne den, selv om den gir en gigantisk hjemmebanefordel for flertallet.

– Det har vært et ønske fra den borgerlige siden at det heretter er kommunedirektøren som skal komme med sine anbefalinger, sier Sekkelsten, som mener dagens praksis ikke er i samsvar med kommuneloven.

Nok en gang er tidligere ordfører Martinsen sterkt imot denne overføringen av makt til kommunedirektøren. Men innstillingsretten forsvinner. 2-1 til Hegna.

Pensjonistpartiets Marianne Kristiansen er redd for at bygging av idrettshallen Arena Fredrikstad vil sende byens økonomi utfor stupet. På podiet politisk sekretær Yvonne Meidell, ordfører Arne Sekkelsten, varaordfører Bjørnar Laabak og kommunedirektør Inger Hegna.

Romleir og kjernekraft

Bystyret får ikke behandlet de nye parkeringsreglene, eller meldt seg inn kjernekraftkommunenes forening. Diverse spørsmål til ordføreren må vente, og leiren for romfolk, som skulle vedtas fjernet, blir stående en stund til.

Klokka 22 sendes politikerne ut i natten i Gamlebyen. Flere skal ned å ta ferge over til Cicignon. Eller blir den delen av byen snart omdøpt til Staten Island?

Powered by Labrador CMS