Sigdal ender på en 25. plass på årets Kommunebarometer.

Kommuneportrettet

Historisk topplassering for Sigdal

Sigdal klatrer hele 113 plasser på årets kommunebarometer og ender for første gang blant de 50 beste.

Publisert

Sigdal går fram i seks av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2024. Mye av årsaken til den gode plasseringen er framgang i store sektorer som grunnskole, pleie og omsorg og barnehage.

Mye er bra, men kommunen har en del røde tall på økonomi, og kommunen går også tilbake i kategorien kostnadsnivå. Sigdal kan også vente seg en liten befolkningsøkning framover.

Tjenester

Kommunebarometeret: Plasseringen til Sigdal på Kommunebarometeret har variert mye siden 2019. Nå bykser kommunen fram 113 plasser og ender på en god 25. plass.

Sigdal har klatret på Kommunebarometeret.

Barnehage: Her går Sigdal fram hele 346 til en 5. plass. Mye av årsaken at andelen private barnehager som oppfyller pedagognormen har økt betraktelig, dekningen er nå 100 prosent. Andel 1-5-åringer med barnehageplass har også økt betraktelig.

Grunnskole: Sigdal går fram 48 plasser fram til en 108. plass i denne sektoren. Noen av årsakene er en betydelig økning i andel elever som får leksehjelp, 1.–4. trinn. Andel lærere med kompetanse til å undervise på ungdomsskolen har økt, og det er en økning i grunnskolepoeng i snitt for de fire siste årene.

Barnevern: I denne kategorien går Sigdal fram 36 plasser fram til en 122 plass. Andel barn under omsorg som har tiltaksplan i snitt for de siste fire årene har økt. Sigdal har dessuten nesten doblet utgiftene til forebygging for 0–5 åringer.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Sigdal rangert på en 86. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 199. plass.

Økonomi

Her går Sigdal tilbake 12 plasser til en 43. plass på Kommunebarometeret for 2024.

Driftsresultatet har gått nedover.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt betydelig svekket og er nå på minussiden. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på – 3,77 prosent i fjor. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Sigdal leverte et korrigert netto driftsresultat på – 3,23 prosent av brutto driftsinntekter. Det er en ganske stor tilbakegang fra driftsresultatet på 3,27 prosent fra året før.

Disposisjonsfond: I 2023 var disposisjonsfondet til Sigdal 22,7 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 14,25 prosent. Det betyr at Sigdal har et noe større handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,85 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Sigdal var dette tallet – 2,69 prosent.

Næringsliv

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Sigdal rangert på 153. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien næringsliv, med 67. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for demografi med 272. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Sigdal 2,3 prosent ved utgangen av juli. Landsgjennomsnittet for juli var 2,1 prosent

Framtida

Folketall: I Sigdal bor det litt over 3.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med 1,6 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene er Sigdals klimagassutslipp redusert med 4,07 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,85 prosent. Kommunen går tilbake 93 plasser i denne sektoren og ender på en 309. plass i år. En av årsakene til tilbakegangen er en stor økning i energibruk i formålsbygg.

Sigdal

Sigdal ligger i Buskerud fylke

Innbyggere: Litt over 3.000 

Ordfører: Vebjørn Aasand Seljord (Sp)

 Kommunedirektør: Jostein Harm

Robek: Aldri

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 17. juni i 2024.

Powered by Labrador CMS