Tom Georg Indrevik ønsker en ny sykelønnsordning som motiverer syke arbeidstakere til å jobbe.

Høyre-ordfører foreslår ny syke­lønns­ordning

– Det er viktig at syke arbeidstakere beholder kontakten med jobben, sier ordføreren i Øygarden, som sitter i hovedstyret i KS.

Publisert

Arbeidslivsorganisasjonene og regjeringen startet mandag forhandlinger om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale.)

Områdedirektør Tor Arne Gangsø i KS forhandlinger på vegne av KS. Med seg i forhandlingene har han et mandat som hovedstyret i KS vedtok i august. Mandatet går blant annet ut på å kreve en utredning om endringer i sykelønnsordningen.

Ønsker utredning

«KS mener det bør igangsettes et grundig arbeid for å utrede eventuelle endringer i sykelønnsordningen som omfatter flere alternativer, og som bygger på ny kunnskap om utviklingen av sykefraværet.»

Kilde: Hovedstyret i KS sitt vedtak om ny IA-avtale 

Verken Gangsø eller politisk ledelse ved styreleder Gunn Marit Helgesen (H) vil fortelle hvilke endringer KS ønsker å utrede.

Tom Georg Indrevik, som representerer Høyre i hovedstyret i KS, ønsker en sykelønnsordning som motiverer syke arbeidstakere til å jobbe.

– Ofte blir folk 100 prosent sykmeldt i stedet for gradert sykemeldt. Det tjener ingen på, sier han.

Han leder Høyres kommunalutvalg, som blant annet har ansvar for Høyres ordførernettverk.

Leder Høyres kommunalutvalg

Indrevik påpeker at forskning har vist at risikoen for å falle ut av arbeidslivet øker jo lenger en person er sykmeldt.

– Det har stor betydning for tilhørigheten til arbeidslivet at en person som er sykmeldt er på jobb for eksempel én dag i uka. Jeg vil spille inn for Høyre økt brukt av gradert sykemelding. Man kan for eksempel være 50 prosent sykmeldt i to år i stedet for 100 prosent sykmeldt i ett år, sier han.

Forslaget rokker ikke ved den økonomiske kompensasjonen som arbeidstakere i dag får ved sykmelding. Den er 100 prosent. 

Dermed er ordføreren på linje med Høyre, som har fredet sykelønnsordningen på dette området. Indrevik er ikke åpen for å innføre karensdag eller andre ordninger som innebærer økonomisk tap for syke arbeidstakere.

– Vi kan ikke straffe dem som er syk. Vi må heller gå andre veien. Arbeidsmiljø, fleksibilitet og belastning har mye å si, sier han.

Øygarden på topp i sykefravær 

Sykefraværet i Øygarden, som har nær 40.000 innbyggere, var 9 prosent i fjor. Det plasserer kommunen blant dem med høyest sykefravær. 

Indrevik, som har vært ordfører siden 2019, mener at et mer aktivt forhold til konflikter kan redusere sykefravær.

– En misforstått snillisme gjør at vi skyver problemer foran oss. Jeg tror vi for ofte til tyr til sykmelding i stedet for å løse de virkelige konfliktene på arbeidsplasser. Er det konflikter, så blir det sykmelding i stedet for faktisk å adressere problemet, sier han.

IA-avtalen

IA-avtalen har to nasjonale mål:

  • Sykefravær: Sykefraværet skal reduseres med 10 prosent fra nivået i 2018. 
  • Frafall: Frafallet (personer i yrkesaktiv alder som ikke returnerer til arbeid) skal reduseres.
  • Fra 2018 til 2023 har sykefraværet økt med 17,5 prosent.

Høyre sentralt: – Bedre kommunikasjon

Høyre la tirsdag ut førsteutkast til Høyres stortingsvalgprogram 2025–2029. Der heter det følgende om sykefravær:

Høyre vil:

  • Forbedre arbeidsgivers insentiver til å redusere langtidsfravær, blant annet gjennom å vurdere å la bedriftene betale en andel av langtidsfraværet mot å betale færre dager av korttidsfraværet.
  • Bidra til økt kompetanse i bedriftene om hvordan langtidssykmeldte bør følges opp.
  • Sikre at legens vurdering av restarbeidsevne, og begrunnelsen for sykemeldingsgraden, alltid skal komme fram av sykemeldingen.
  • Forbedre informasjonsutvekslingen mellom helsetjenesten og Nav, i større grad vektlegge betydningen arbeid har for god helse, og øke satsingen på programmer som kombinerer helsebehandling med jobbtrening og arbeidsdeltakelse.
Powered by Labrador CMS