Nyheter

– Jeg skal sikre det demokratiske mangfoldet, sier fylkeseldreombud Hanne Merethe Nøding i Agder.
– Jeg skal sikre det demokratiske mangfoldet, sier fylkeseldreombud Hanne Merethe Nøding i Agder.

Hun skal være de eldres stemme i 25 kommuner

Fylkeseldreombud Hanne Merethe Nøding mener vi må få bort myten om at eldre bare er mennesker med krum rygg, stokk og grått hår. – Vi har mange eldre som har enormt mange ressurser som samfunnet skriker etter.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil løfte fram de gode eksemplene og være en tydelig stemme der det er kritikkverdige forhold, sier landets første fylkeseldreombud, Hanne Merethe Nøding i Agder.

43-åringen startet i jobben i begynnelsen av juni, ett år etter at det nasjonale eldreombudet ble nedlagt.

– Jeg har allerede fått mange henvendelser fra pårørende om fravær av aktiviteter på sykehjem. Det er et paradoks at kommunene hyler om at de har lite ressurser, samtidig at vi vet at aktivitet genererer mindre pleie.

Hun trekker også fram viktigheten av de eldre innen frivilligheten.

– Hvis de eldre hadde gått til streik fra den frivillige innsatsen, hadde man merket hvor mye de bidrar.

Få de eldre med 

Fylkeseldreombudet er fast ansatt og skal rapportere til fylkestinget.

Landets første fylkeseldreombud skal dekke alle de 25 Agder-kommunene.

Her skal hun gi råd og veiledning til eldre over 65 år. De kan selv ringe til henne, men hun skal også på fritt og selvstendig grunnlag jobbe mot tjenestene.

Hun trekker fram at det er mye fokus på barn og unge i planverket.

– Jeg skal sikre det demokratiske mangfoldet, ved å samarbeide med eldrerådene i kommunene og få eldre med tidligere i planprosesser. Eldre bør være med hele veien. Informasjon er ikke medvirkning, sier Nøding.

Det første fylkeseldreombudet har tatt tak i, er problemstillinger som de eldre opplever innenfor universell utforming, digital utenforskap og utfordringer med kognitiv svikt.

– Det er så mye kunnskap i den eldre befolkningen som vi yngre har godt av å lære, sier Nøding, som gjerne ønsker seg kollegaer i flere fylker.

Powered by Labrador CMS