Statsforvalteren slo i fjor fast at det er forbudt å asfaltere denne grusveien i Slettnes naturreservat. Nå har kommunedirektøren i Gamvik dekket grusen med asfalt.

I fjor ga Statsforvalteren beskjed om at asfaltering av denne veien er forbudt

Uten å involvere verken politikerne eller Statsforvalteren valgte kommunedirektøren i Gamvik å asfaltere en vei i et naturreservat. I fjor opplyste Statsforvalteren om at asfaltering av veien er forbudt.

Publisert

«Vedlikehold av grusveiene er tillatt i Slettnes naturreservat jevnfør verneforskriften kapittel 5 nummer 4. Asfaltering av grusveier er etter Statsforvalterens vurdering forbudt», skrev Statsforvalteren til Gamvik kommune i midten av mai i fjor.

Ga ikke tillatelse

I sommer tok konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik en sjefsavgjørelse om å asfaltere en vei i naturreservatet Slettnes, uten å involvere verken politikerne eller Statsforvalteren. Kommunedirektøren forklarte at prisen han fikk på asfalt var for god til å takke nei. Han viste til at det hadde vært vedvarende problemer med veien inn i naturreservatet. 

Kommunal Rapport har hentet ut dokumentasjon som viser at asfaltering av veier i Slettnes naturreservat også var et tema i fjor. Da ga Statsforvalteren kommunen tydelig beskjed om hvordan de vurderte en slik sak. I brevet til kommunen kommer det fram at Statsforvalteren også tidligere har avvist spørsmål om asfaltering.

«For en del år siden besluttet kommunen å asfaltere veien ut mot fyret og Vardnesodden. Dette ble ikke gjort fordi Fylkesmannen i Finnmark ikke ville gi tillatelse til å føre fremmede masser i form av asfalt og grus inn i naturreservatet», skrev Statsforvalteren til kommunen i fjor.

Kjent med svar

Teknisk sjef Stein Arild Olaussen i Gamvik var avsender av henvendelsen til Statsforvalteren om veivedlikehold i fjor. Han bekrefter at asfaltering av veien tidligere har vært et tema.

— Vi har mottatt en del klager på veien, og asfaltering har vært et tema. Helt siden 2010 har vi fått tydelige svar fra Statsforvalteren om at asfaltering er forbudt, men bakgrunnen for vår henvendelse til Statsforvalteren i fjor var å få en dialog, sier teknisk sjef.

Kommunal Rapport har på e-post til konstituert kommunedirektør Marius Nilsen spurt hvorfor han likevel ga grønt lys for asfaltering av veien.

Kommunedirektøren har ikke svart på vår henvendelse.

Høy terskel

I brevet skriver Statsforvalteren at dersom Gamvik ønsker å asfaltere grusveier i Slettnes naturreservat, må kommunen søke Statsforvalteren om tillatelse til dette. Statsforvalteren viser til at dispensasjon til å legge asfalt i reservatet kun kan gis dersom tiltaket ikke strider mot vernevedtakets formål og ikke kan påvirke verneverdiene nevneverdig. Det blir også vist til at selv om vilkårene er oppfylt for å gi dispensasjon, er det ikke gitt at det skal gis dispensasjon.

«Statsforvalteren kan opplyse om at terskelen for å få dispensasjon til et tiltak etter naturmangfoldlovens paragraf 48 som regel er høyere enn etter de spesifiserte bestemmelsene i verneforskriften», skrev Statsforvalteren til kommunen i fjor.

Er til vurdering

Assisterende statsforvalter Toril Feldt har tidligere uttalt til Kommunal Rapport at asfalteringen i Slettnes naturreservat er forbudt uten godkjennelse fra Statsforvalteren. Hun ønsker ikke å kommentere saken konkret.

— Saken er under vurdering hos oss, skriver Feldt til Kommunal Rapport.

Powered by Labrador CMS