Nyheter

Ingen vinnere i lærersaken i Larvik

LARVIK: En skandalisert kommune, et opprevet skolemiljø, en ensom lærer og en sykmeldt rektor er status, tre måneder etter den famøse hendelsen på Nanset skole i Larvik 8. mars. Og siste episode gjenstår.

«Lærer Inger Dahlø ble i går bortvist fra skolens område av kst. rektor Pål Eggen fordi hun ville henge opp en spøkefull plakat på personalrommet i anledning kvinnedagen», skrev Østlandsposten 9. mars i år. Artikkelen startet en snøball som ennå ruller i Vestfold-byen. Krangelen mellom rektor og læreren om plakaten på lærerværelset har til nå ført til 20 artikler i lokalavisa og oppslag i de fleste riksdekkende mediene.

Ulike fortolkninger

Partene er uenige om hva som ble sagt på lærerværelset morgenen 8. mars, og hvordan det skal tolkes. Det er klargjort at rektor reagerer på 8. mars-plakaten, som han mener inneholder upassende kritikk av interne forhold ved skolen. Lærer Dahlø påberoper seg ytringsfrihet. Så starter en opphetet samtale, som ender med at læreren forlater skolen. Klokken er nå nesten 08.30.

Så langt er dette en vanskelig personalsak, men sikkert ikke verre enn det personalsjefer i kommuner er vant med å håndtere. Men så skjer det uventede. Læreren går rett til pressen med saken.

VG ringer skolen om saken klokken 11.08 og gjentatte ganger senere hele dagen. Lærer Dahlø har innrømmet at hun kontaktet pressen om saken samme morgen, men mener det var flere som kontaktet pressen samtidig. Foreldrene til barna fikk jo raskt nyss i at noe galt var skjedd.

På kvelden innkaller nemlig rektor til møte med foreldrene i klassen til den fraværende læreren, og der tropper lokalavisen Østlandsposten opp. Uten å slippe inn. Kommunens personalrådgiver Per Michalsen er innleid støttespiller for rektor, som aner at uforutsette ting kan skje. Lokalavisen avises «bryskt» i døren med «ingen kommentar», ifølge avisartikkelen neste dag.

Og det er kommunens standardsvar til pressen så lenge saken har pågått. «Ingen kommentar. Dette er en personalsak, og slike snakker vi ikke med pressen om.» Pressedekningen blir derfor basert svært mye på den «bortviste» lærerens versjon av historien.

Neste dag er saken i alle riksdekkende medier, med svært ufordelaktig vinkling for kommunen.

Kommunen kaller inn Dahlø til møte 14. mars for å finne ut hva som skjedde og for å «vurdere ditt videre ansettelsesforhold». Dahlø møter med advokat Øyvind Miller i stedet for fagforeningen, som er det vanlige i slike saker. Dahlø var ikke fagorganisert da saken startet 8. mars. Hun meldte seg inn samme dag.

Noen dager etterpå får læreren en skriftlig irettesettelse, som først og fremst dreier seg om at hun har gått til mediene med saken. Brevet skal legges i Dahløs personalmappe og «vil få betydning for hennes ansettelsesforhold i kommunen», skriver rektor Eggen.

Dahlø og advokaten påklager vedtaket til kommunens klagenemnd. Dette er et politisk sammensatt utvalg, opprettet med hjemmel i forvaltningsloven for å overprøve administrative enkeltvedtak. Siden irettesettelsen er skriftlig og vedlagt personalmappen, er den å anse som et enkeltvedtak som kan ankes inn for klagenemnda. Dahlø og advokaten mener at hun ikke har gjort noe galt. Plakaten hennes er innenfor rammen av det ytringsfriheten tillater folk å si på en arbeidsplass, mener hun.

Til klagenemnda

Klagenemndas vedtak 5. juni er det ingen av partene som jubler over. Nemnda mener Dahlø burde gått tjenestevei i stedet for å gå til pressen med saken. På den annen side mener politikerne i nemnda at kommuneadministrasjonen har overreagert. En mildere form for korreks ville vært passende. Den skriftlige irettesettelsen oppheves.

Og der står saken. Ingen føler seg som vinner. Rektor Pål Eggen er sykmeldt. Det ble han kort tid etter lærer Dahlø kom tilbake til skolen ved påsketider. Også for ham har saken vært en stor personlig belastning.

- Siden 8. mars har jeg opplevd å bli latterliggjort i kveldsnytt i NRK, omtalt i barneprogrammet «Badeanda» på P4 som «den slemme rektoren som bortviste en lærer som bare ville være snill», mottatt en mengde sjikanepost og vært gjenstand for personangrep på Internett, skriver rektor Pål Eggen i et innlegg i lokalavisa 8. juni.

Søker ny jobb

Eggen var søker på jobben som fast rektor ved skolen, men den jobben får han ikke. En ekstern søker er blitt foretrukket. Rådmann Einar Gaustad benekter at Eggen er vraket på grunn av håndteringen av lærersaken.

- Pål er en aktuell søker til andre lederstillinger i kommunen. Tenk på alt han har lært av denne saken, sier rådmannen.

Eggen vil ikke si om han vil gå tilbake til jobben sin som inspektør ved Nanset skole.

Lærer Dahlø har fått haugevis av støtteerklæringer siden saken ble kjent. Foreldrene til barna i klassen hennes støtter henne. Men på Nanset skole er hun uten støttespillere. Den lokale tillitsvalgte for lærerne, Gerd Pettersen, har skrevet leserbrev i avisen til støtte for rektor Eggen.

«Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelse av vår arbeidsplass som er blitt framlagt i pressen. En arbeidsplass preget av maktarro-

ganse, knebling og overkjøring av ansatte er ukjent for meg», skriver Pettersen.

- Det er oppsiktsvekkende at de lokale tillitsvalgte ikke støtter en lærerkollega i en slik strid med ledelsen. Det er svært uvanlig, sier advokat Miller.

Lærerlaget i Larvik har heller ikke engasjert seg til Dahløs fordel, men har bedt om et møte med kommuneledelsen for å drøfte ytringsfriheten i kommunen på generell basis, opplyser rådmannen.

Får konsulenthjelp

På Nanset skole prøver en ny konstituert rektor å holde driften i gang så godt som mulig de siste dagene av skoleåret. Kommunen har engasjert en ekstern konsulent for å hjelpe til med å bygge opp igjen arbeidsmiljøet.

Men roen og freden vil nok ikke senke seg over skolen med det første. Lærer Dahlø og hennes advokat har bestemt seg for å klage kommunens handlemåte inn for Sivilombudsmannen. Dahlø føler seg ikke renvasket etter klagenemndens behandling. Ytringsfrihetens vilkår i Larvik er altfor dårlige, dersom nemndas vedtak blir stående, mener hun.

- Det må være lov å si hva man mener i dette landet. Det er en seier at ytringsfriheten i Norge er satt på dagsorden, sier Inger Dahlø.

Powered by Labrador CMS