Kommunedirektør Dag Willien Eriksen trekker i tilsvaret fram at når han ser på prosessen og flere av de valgene som ble tatt, så er det tydelig at mye burde vært gjort annerledes.

– Jeg handlet i god tro

Kommunedirektøren i Kragerø brøt anskaffelsesreglementet og handlet uten fullmakt, konkluderer kommunerevisjonen. Toppleder Dag Willien Eriksen svarer at saken har mange læringspunkter.

Publisert

I september 2022 sa kommunestyret i Kragerø nei til kommunedirektør Dag Willien Eriksens foreslåtte Smarte byer-prosjekt. Vel én måned etter utbetalte Kragerø kommune likevel 431.250 kroner for «oppstart av Smart Kragerø programmet, fra 15. august og ut 2022, etter avtale med DWE».

Hadde ikke fullmakt

Nå har Vestfold og Telemark revisjon undersøkt saken på oppdrag fra kontrollutvalget. Rapporten, som kom denne uka, konkluderer blant annet:

  • Tjenesten fra leverandøren er ikke anskaffet i tråd med anskaffelsesregelverket.
  • Beslutningen om å igangsette det treårige prosjektet Smart Kragerø lå utenfor kommunedirektørens fullmakter.
  • Da kommunedirektøren fortsatte prosjektet etter at kommunestyret sa nei, handlet han uten fullmakt.
  • Kommunedirektøren hadde ikke fullmakt til å utbetale fakturaen slik den forelå.

Funnene er i hovedsak i tråd med det som kom fram i en advokatrapport før sommeren. Kommunerevisjonen har landet på at kommunedirektøren var habil til å inngå avtale med leverandøren.

Rapporten skal opp i kontrollutvalget 18. september.

Toppleder: Handlet i god tro

I tilsvaret til rapporten skriver kommunedirektør Dag Willien Eriksen at han startet opp prosjektet i god tro, basert på tilbakemeldinger fra den politiske ledelsen og det politiske miljøet i Kragerø. Han skriver også at etter at kommunestyret sa nei, så sa ordfører at han skulle fortsette å forankre prosjektet før han kom tilbake til kommunestyret med en ny sak.

«Dette ble ikke oppfattet som en stoppordre for arbeidet. Men i etterkant er det lett å se at kommunedirektøren burde ha forholdt seg til selve vedtaket, og ikke fortsatt arbeidet fram mot avklaringene i budsjettdebatten senere samme år», skriver Eriksen.

Han er for tiden sykmeldt.

Eriksen trekker i tilsvaret fram at når han ser på prosessen og flere av de valgene som ble tatt, så er det tydelig at mye burde vært gjort annerledes.

«Det er derfor mange læringspunkter for både Kragerø kommune generelt, og kommunedirektøren spesielt, i denne saken,» skriver han. 

Han trekker fram kompetanse på innkjøp og anskaffelser, rutiner for tydeliggjøring av intensjonene med politiske vedtak, og rutiner for dialog og avklaringer i etterkant av politiske vedtak.

Powered by Labrador CMS