Nyheter

Håvard Handeland i Sauda er Norges yngste ordfører. Han synes det er en fordel å være ung.
Håvard Handeland i Sauda er Norges yngste ordfører. Han synes det er en fordel å være ung.

– Jeg har lært mye om mennesker. På godt og vondt, for å si det sånn

Håvard Handeland (19) er Norges yngste ordfører og er glad han kan bruke de fleste timene i døgnet på politikk.FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

  • Håvard Handeland (19)
  • Posisjon: Ordfører for Arbeiderpartiet i Sauda.
  • Bakgrunn: Skoleelev.
  • Viktigste sak: Redusere ulikhet.

– Sist vi intervjuet deg i denne spalten hadde du høy puls fordi du var nyvalgt. Hvordan er pulsen nå?

– Veldig bra. Men det er travle tider, og goodwillen jeg hadde til å begynne med, er borte. Jeg merker det når jeg blir beskyldt for saker jeg ikke har noe med eller ansvar for.

– Hva har overrasket deg mest?

– De enorme forventningene til hva en kommune skal drive med, og at det er veldig liten kunnskap om hva en ordfører gjør og har ansvaret for. Det hjelper ikke å sende meg video fra viltkameraet og si at det er fine forhold for brøyting.

– Hva har du lært mest av?

– Jeg har lært utrolig mye om offentlig forvaltning selvfølgelig, og hvordan det tunge byråkratiet fungerer. Så har jeg lært mye om mennesker. På godt og vondt, for å si det sånn.

– Har det vært tøffere enn du trodde?

– Ja, uten tvil. Jeg har erfart at det utelukkende er en fordel å være ung i politikken. Da kan jeg bruke de fleste timene i døgnet på politikk. Jeg har en ordførerkollega som skal bli far, og skal ha et familieliv etter klokken 17. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Dette er ikke en jobb, men en livsstil.

– Hva har vært den viktigste saken?

– Reguleringsplanen har nok tatt mest tid, i tillegg planene om en ammoniakkfabrikk. Fabrikkplanene har delt befolkningen nærmest i to. Jeg har vært opptatt av å være tilgjengelig, svare på spørsmål og ta en samlende rolle. Jeg har også kjempet for røntgentilbud, diskutert skolestruktur, barnehagestruktur og arbeidet for et bedre introduksjonsprogram for flyktninger.

– Du er Norges yngste ordfører og kan komme til å drive med politikk i 50 år til. Hvordan vil kommunen utvikle seg de neste tiårene?

– Jo, jeg har lyst til å drive med politikken til jeg går av med pensjon, men ikke nødvendigvis bare som folkevalgt. De neste åra blir det diskusjon om helse- og omsorgstilbudet. Færre institusjonsplasser, mer hjelp hjemme, men også mer spesialiserte tjenester. Digitalisering vil forandre mye. Kanskje får vi flere tilpassede tjenester til enkeltindivider takket være digitale løsninger.

– Er du bekymret for framtiden?

– Det er umulig ikke å bli bekymret når vi hører hva Håvard Moe fra KS Konsulent sier om framtidsutsiktene. Vi vil jo ikke klare å reprodusere oss selv. Det blir nok tøft å være lokalpolitiker som skal håndtere vanskelig valg og debatter.

– Syns du ditt eget parti, Arbeiderpartiet, gjør nok for å legge til rette for lokal handlefrihet?

– Ja, men lokal handlefrihet kommer med et dilemma. Jeg er restriktiv til hytteutbygging som går på bekostning av naturen. Det løser ikke de langsiktige utfordringene her å legge ansvaret for hytteutbygging og bruk av natur til desperate distriktskommuner som trenger vekst. Lokal handlefrihet er positivt, men egner seg ikke alltid til å løse langsiktige problemstillinger.

– Hva ville du gjort hvis du ble kommunalminister for en dag?

– Jeg hadde gjort mer for å sikre omfordeling innen inntektssystemet. Kanskje burde både inntektsskatt og formuesskatt vært tatt inn av staten og fordelt ut igjen. Det er likevel nok lokale skatteinntekter igjen.

Powered by Labrador CMS