Politikerne i Melhus kommune i Trøndelag ønsker å bygge boliger i sentrum. Det er i tråd med statlige retningslinjer om fortetting, men i strid med en skjerpet statlig politikk for jordvern.

Jordvern eller fortetting? Mener de får kjeft uansett hva de velger

Melhus legger opp til fortetting i sentrum i tråd med statlige føringer. Nå vurderer kommunalminister å stoppe planen av hensyn til jordvernet. 

Publisert Sist oppdatert

– Det vil være litt spesielt hvis statsråden griper inn, når det ikke foreligger noen innsigelse. Det har vel bare skjedd en gang før, sier ordfører Einar Gimse-Syrstad (Ap) i Melhus til Kommunal Rapport.

I fjor høst stanset kommunalminister Erling Sande (Sp) IKEAs planer å etablere seg i en kornåker i Vestby ved å nedlegge midlertidig bygge- og deleforbud. 

Ordfører Einar Gimse-Syrstad (Ap) i Melhus mener staten gir motstridende føringer i arealpolitikken. Bildet er fra kommunestyremøtet 18. juni, da boligplanene for Gimsøya ble vedtatt. Til venstre kommunedirektør Katrine Lereggen.

Nå vurderer han å gjøre det samme for å hindre at 130 mål dyrket mark sentralt i Melhus blir tatt i bruk til boligformål. 

– Griper han inn i denne saken av hensyn til jordvernet, vil han samtidig sette til side statens ønske om fortetting. Da henger ikke ulike statlige føringer helt i hop. I verste fall får vi innsigelser for å bygge boliger for langt fra sentrum, der det ikke er kollektivtransport, sier Melhus-ordføreren.

– I konflikt med jordvernet

Detaljreguleringen for Gimsøya er fremmet av boligbyggelaget TOBB og ble vedtatt i kommunestyret i Melhus 18. juni. Den åpner for 450–500 boliger over en periode på 20 år.

«Denne saka viser tydeleg at jordvernet ikkje har stått sterkt nok i møte med utbyggings-interesser.» Det uttalte kommunalminister Erling Sande i sitt svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein (KrF) 16. august.

Ulstein spurte om statsråden ville gripe inn for å sikre «denne viktige matjorda» i Melhus. Sande svarte at han vil høre kommunens syn før han tar stilling til saken.

Men ifølge ham er det ikke tvil om at planen er i konflikt med nasjonale jordverninteresser. «Spørsmålet blir kva som skal vege tyngst: Den innskjerpa jordvernpolitikken eller betydinga av at planen er i tråd med eldre, overordna planer», framholdt statsråden.

Han påpekte at departementet sjelden omgjør kommunale planvedtak som strider med nasjonale interesser, hvis det ikke foreligger innsigelser. Årsaken er at det utfordrer de ordinære planprosessene og prinsippet om lokalt sjølstyre.

– Kompakt og miljøvennlig 

Griper Sande inn i Melhus, vil dette få konsekvenser for hele sentrumsplanen, samt byvekstavtalen for Trondheimsregionen, ifølge ordføreren.

Han viser til at byvekstavtalen forplikter kommunen til å legge opp til fortetting på sentrumsnære arealer. Kommunens sentrumsplan inneholder både nye boliger med vei, vann og kloakk, en torgplass, grøntareal, gangbru og rundkjøring. Målet er å utvikle et kompakt og miljøvennlig sentrum i Nedre Melhus. 

– Hele sentrumsplanen er på 113 millioner kroner, og utbyggerne skal finansiere deler av den offentlige infrastrukturen. Hvis departementet skulle gripe inn, vil flere millioner kroner forsvinne ut av finansieringspotten, sier Gimse-Syrstad.

Han sier han har forståelse for kritikken om at de legger beslag på matjord. Men han mener at boligbygging i sentrum reduserer presset på andre arealer i kommunen. 

Nylig la han fram sitt syn på saken i et videomøte med departementet. Ifølge ordføreren ga departementet beskjed om at de ikke vil ta noen avgjørelse før en klage fra Trøndelag Bondelag er avklart. 

Splittet kommunestyre

Ordføreren tror han vet hva som blir utfallet av den.

– Jeg regner med at formannskapet vil avvise klagen, og at den deretter går til Statsforvalteren. Jeg regner med at Statsforvalteren også vil avvise den, siden de ikke har fremmet noen innsigelse.

Den omstridte dyrka marka på Gimsøya har vært avsatt til utbyggingsformål i overordnede planer siden 2002, og inngår i områdeplanen for Melhus sentrum fra 2019.

Detaljreguleringsplanen ble vedtatt av et flertall (Ap, H, Frp, Melhuslista og INP) i kommunestyret 18. juni. 16 av 37 representanter (Sp, KrF, SV og PP) stemte imot.

Så sent som i mai i fjor avviste formannskapet å legge planforslaget ut på høring. Det ba kommunedirektøren «gi en konkret vurdering av om det er behov for denne utbyggingen på fulldyrka jord av særdeles god kvalitet».

En måneds tid senere ble planforslaget fremmet for kommunestyret, uten ny runde i formannskapet. Det skjedde etter anmodning fra TOBB. Ifølge saksframlegget kan private forslagsstillere kreve dette, når planforslaget er i tråd med overordnede planer. 

Vedtatt med dobbeltstemme

Planforslaget ble vedtatt lagt ut på høring ved hjelp av dobbeltstemmen til daværende Sp-ordfører Jorid Jagtøyen (nå innvalgt for Melhuslista).

Både Statsforvalteren og andre instanser fremmet innsigelser mot planforslaget, men av andre hensyn enn jordvern. Alle innsigelsene var løst da planforslaget ble vedtatt i kommunestyret i juni i år.

Powered by Labrador CMS