Nyheter

Tidligere ordfører Alf Norman Hansen (SV) i Gamvik er kritisk til at varaordføreren ble konstituert til kommunedirektør.
Tidligere ordfører Alf Norman Hansen (SV) i Gamvik er kritisk til at varaordføreren ble konstituert til kommunedirektør.

Klagde på at varaordfører ble kommunedirektør

Tidligere ordfører i Gamvik mener det var feil å konstituere varaordføreren til kommunedirektør. Han blir ikke hørt.

Publisert Sist oppdatert

– Kommunestyret har konstituert en kommunedirektør som ikke var blant søkerne, og jeg mener det er problematisk med tanke på de andre søkerne som ikke har blitt vurdert. Prosessen burde vært utsatt, sier tidligere ordfører Alf Normann Hansen (SV) i Gamvik.

Klaget på ansettelse

I løpet av tre uker i november skulle Gamvik gå fra å lyse ut en midlertidig kommunedirektørstilling, til å ansette den riktige kandidaten til jobben. Fra søknadsfrist til ansettelse gikk det tre dager. Da tilsettingsutvalgets eneste innstilte kandidat trakk seg dagen før ansettelsen i kommunestyret, ble varaordfører Marius Nilsen konstituert til ny kommunedirektør. Fire kommunale ledere hadde varslet mot varaordføreren i sommer. Gamvik SV valgte å klage på ansettelsen.

«I en svært splittet kommune konstituerer posisjonen sin egen varaordfører som kommunedirektør ved et benkeforslag fra et medlem i posisjonen. Vedkommende har ikke søkt på jobben, og derfor har medlemmene i kommunestyret ikke fått vurdert kvalifikasjonene til personen, og heller ikke foretatt intervju eller innhentet referanser», skriver Gamvik SV i en klage til kommunestyret.

Kommunal Rapport har gjort gjentatte forsøk på å få konstituert Marius Nilsen til å kommentere varslet mot ham, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Ba om status i varslingssak

Gamvik SV ba om at ansettelsessaken måtte tas opp til ny behandling i kommunestyremøtet som ble avholdt onsdag denne uka. I klagen vises det til at de øvrige seks søkerne til stillingen må vurderes og aktuelle kandidater må kontaktes. Under kommunestyrets behandling denne uka viste Eirik Herland (SV) til at det var varslet mot konstituert kommunedirektør Marius Nilsen, og han ville vite hva som ble gjort i denne saken.

– Varselet ligger fortsatt ubehandlet. Det skal først sendes til en settekommunedirektør, det er ikke avklart hvem det blir. Da, får vi en vurdering av varselet, så kommer saken tilbake til formannskapet og blir behandlet i tråd med våre varslingsrutiner, sa ordfører Ragnhild Vassvik (Ap).

– Når vi konstituerer kommunens øverste leder må vi være veldig sikre på hva vi gjør. En kandidat ble innstilt, men vi hadde en søkeliste på sju relativt gode kandidater, uttalte Hans Enge (SV).

Han var kritisk til at bare én kandidat ble innstilt til stillingen.

– Det er ganske vanlig i tilsetting av kommunedirektørstillinger at man innstiller én person og ikke har noen reserveliste. Det har vi gjort flere ganger i kommunen, og det har vi gjort også nå, uttalte ordføreren.

Støttet ikke eget forslag

Hun viste til at det ble svært knapp tid for å få på plass en ny kommunedirektør til 1. desember. Tilsettingsutvalget innstilte Ellen Beccer Brandvold til jobben, men dagen før kommunestyrets møte trakk hun sitt kandidatur.

– Vi måtte konstituere en kommunedirektør. Så kom det opp forslag om Marius Nilsen, og forslaget fikk flertall. Saken ble løst på den måten, og jeg kan ikke se at vi har gjort så mye feil, sa ordføreren.

Innstillingen til ordføreren var at klagen fra SV skulle avslås, og at konstitueringen av Marius Nilsen som kommunedirektør skulle opprettholdes. Under voteringen fikk klagen fra SV ikke støtte fra noen, og avslaget ble enstemmig vedtatt.

– At SV ikke støttet eget forslag var en tabbe, men vi hadde et flertall imot oss. Vi må konstatere at flertallet fortsatt mener at konstitueringen av Marius Nilsen er akseptabel, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS