Nyheter

Stavanger undertegnet nylig en vennskapsavtale med Kherson. Varaordfører Vitalij Bielobrov og ordfører Sissel Knutsen Hegdal signerer.
Stavanger undertegnet nylig en vennskapsavtale med Kherson. Varaordfører Vitalij Bielobrov og ordfører Sissel Knutsen Hegdal signerer.

Klar for samarbeid med Ukraina

13 kommuner har inngått samarbeid med ukrainske kommuner. Blant dem er Øvre Eiker og Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

– På et eller annet tidspunkt vil krigen være over. Da vil Balta, i likhet med alle andre kommuner i Ukraina, ha behov for gjenoppbygging, samarbeid og bistand. Da håper jeg Øvre Eiker har kommet så langt i samarbeidet, at vi er klare til å ta vår del av dette ansvaret, sier ordfører Adrian Tollefsen (H).

Kontakten med Balta i Odessa-regionen ble opprettet etter initiativ fra KS. KS samarbeider med søsterorganisasjonen Association of Ukrainian Cities (AUC). Landsstyret i KS har anbefalt norske kommuner å vurdere samarbeid med ukrainske kommuner. Det skal bidra til gjenoppbygging og utvikling av ukrainske lokalsamfunn.

Lik Øvre Eiker

Ifølge Tollefsen er kommunen ved Svartehavet ganske lik Øvre Eiker, både i størrelse og demografisk sammensetning. Den har et variert næringsliv og et stort idrettsliv.

Det første konkrete samarbeidssteget er en samling av ungdomsarbeidere sommeren 2025, finansiert av europeiske Erasmus-midler.

– Det er bare det aller første skrittet i et samarbeid jeg håper blir langvarig, godt og langt bredere enn dette. Det er også viktig at kan lære av hverandre, sier ordføreren.

Han legger vekt på at vennskapssamarbeid har vært grundig diskutert i kommunestyret for å sikre bredest mulig forankring.

Praktisk støtte fra Stavanger

Stavanger undertegnet nylig en vennskapsavtale med Kherson, ikke langt unna frontlinjen i sør. Avtalen omfatter både praktisk støtte, som varmeapparater, elektriske artikler, husholdningsutstyr og klær og ulike aktiviteter. Disse omfatter kulturinstitusjoner, barn og unge og støtte knyttet til politikk og beredskap.

Varaordfører Vitalij Bielobrov er glad for samarbeidene som nå inngås. 

– Det gir oss håp og optimisme. Samtidig har vi store oppgaver foran oss. Det handler i første rekke om å overleve og berge livene til menneskene som fortsatt bor i de ukrainske byene, sa Bielobrov da avtalen ble signert.

Han legger til at de parallelt med dette planlegger gjenoppbyggingen av landet når den tid kommer. – Det er ikke lett å ha disse to tankene i hodet samtidig, men vi må drømme stort og gjøre det som skal gjøres, sier varaordføreren.

Lokalpolitikere fra Stavanger var tidligere i vår i Ukraina for å kartlegge hvordan kommunen kan øke den humanitære innsatsen. I april ble det bevilget 2,3 millioner kroner som blant annet skal gå til mikrohus. Kommunen har også samarbeidet med seks ukrainske byer siden tidlig i krigen gjennom Europarådets nettverk Intercultural Cities (ICC).

– Jeg er stolt over innsatsen som Stavangers innbyggere, i tett samarbeid med næringslivet og kommunen, har lagt ned etter Russlands angrep på Ukraina, sier ordfører Sissel Knutsen Hegdal til kommunens nettsider.

Flere kommuner vil samarbeide

Rådgiver Alexander Tymczuk i KS forteller at fem-seks kommuner trolig vil inngå avtaler i tiden som kommer.

Han anbefaler kommuner som planlegger samarbeid, å avklare forventninger med den ukrainske partneren så tidlig som mulig.

– Vi anbefaler også å tenke langsiktig, der kapasitetsbygging og det å forberede ukrainske kommuner på en EU-fremtid er viktig. Samtidig mener vi slike samarbeid må komme begge kommuner til gode,. Ukrainske kommuner har mye å lære norske om blant annet digitalisering og krisehåndtering, sier Tymczuk.

Powered by Labrador CMS