Nyheter

Klarer Ap å vinne tilbake Verdal ved dette valget? Vil høyrevinden blåse helt inn i industribygda? Trine Reitan (Ap) er klar for å gi Pål Sverre Fikse (Sp) (t.h.) et dytt ut av ordførerstolen. Får hun hjelp av Knut Snorre Sandnes (H), eller blir det han som blir ordfører?
Klarer Ap å vinne tilbake Verdal ved dette valget? Vil høyrevinden blåse helt inn i industribygda? Trine Reitan (Ap) er klar for å gi Pål Sverre Fikse (Sp) (t.h.) et dytt ut av ordførerstolen. Får hun hjelp av Knut Snorre Sandnes (H), eller blir det han som blir ordfører?

Klare for valg: Vil Ap skyve ut Sp i Verdal?

Senterpartiet fikk rent flertall i 21 kommuner ved siste lokalvalg, blant annet i Verdal. Likevel har det vært en turbulent periode. Hvor stor blir nedgangen for Sp ved høstens valg?

Publisert Sist oppdatert

Verdal

– Det skal vel godt gjøres å få rent flertall to perioder på rad. Litt slitasje er det nok blitt, men vi har håp om å beholde ordføreren gjennom samarbeid, sier ordfører Pål Sverre Fikse (Sp). 

Han red på Sp-bølgen ved sist valg, og fikk 51,1 prosent av stemmene uten de helt store lokale valgkampsakene.

Bedre debattklima i kommunestyret og mer involvering av innbyggerne var sakene som ga flertall. Ap hadde sittet 20 år med makta, og merket en god del slitasje. Den siste perioden ble det gjort en god del upopulære, men etter deres mening nødvendige skolenedleggelser.

– Vi la ned tre skoler, og vi la ned sykehjemsplasser for å bygge et nytt bo- og behandlingssenter. Da reiser folk bust, før de ser hvor bra det blir, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat Trine Reitan.

På vegne av partiet er hun revansjelysten, og mener de kan få flertall med Høyre, og ikke regjeringspartner Sp.

– Senterpartiet er bare opptatt av jordvern. De har tatt tilbake områder der det var vedtatt å bygge boliger. Reverseringspolitikk gir lite forutsigbarhet for folk som skal flytte hit og for utbyggere, sier hun.

Trenger flere folk

Det er frustrasjon i Verdal over at nabokommunen Levanger har tatt store grep for å etablere mye nytt næringsareal og nye boligområder for å ta unna den ventede veksten på Innherred. Aker Verdal har nemlig fått store langvarige kontrakter på havvind, og regionen forventer tilflytting.

Høyre og Arbeiderpartiet finner hverandre i arealpolitikken, og en del andre saker som handler om skolestruktur og økonomi.

Høyres toppkandidat Knut Snorre Sandnes kan godt samarbeide med Arbeiderpartiet.

– Det trengs minst to partier for å danne flertall, og vi har hatt varaordfører sammen med Arbeiderpartiet før, sier Sandnes.

– Det aller viktigste for oss er en robust kommuneøkonomi, men vi har også fått en fastlegekrise vi må håndtere, og der har vi noen forslag til løsning, sier Sandnes.

Han nevner også gode boligområder som en avgjørende sak for utvikling framover.

I Verdal, som i de fleste kommunene i Nord-Trøndelag, er det Ap og Sp som er de to store partiene. Høyre er et nummer-tre-parti, og Frp er lite. Men ved dette valget håper Sandnes på litt Erna-effekt.

– Litt drahjelp får vi nok fra den nasjonale medvinden, men det er vi som skal gjøre jobben. Og vi jobber med programmet nå, sier Sandnes.

Ikke bare lykke med rent flertall

Pål Sverre Fikse trodde han skulle få en rolig ordførerperiode da han plutselig ble ordfører etter siste valg. men sånn har det ikke blitt. Pandemien er et kapittel for seg, men rent flertall er heller ikke bare, bare.

– Rent flertall har sine muligheter og sine utfordringer. Vi har brukt mye tid på å bli enig innad i gruppa. Vi har ikke klart det helt. To representanter er blitt uavhengige, sier han.

Det var en skolenedleggelse som de to representantene Terje Aksnes og Arve Haldorsen ikke kunne godta.

– Vi gikk til valg på at vi ikke skulle legge ned flere skoler. Da kan vi ikke gjøre det, sier Aksnes.

Ordfører Fikse forklarer at elevgrunnlaget ved skolen har forandret seg radikalt. Prognosen sa 50 elever, men til slutt var det bare litt over igjen 20 fordi noen flyttet og noen sendte ungene til større skoler.

– Det var en annen fådelt skole bare ti minutter unna. Da kunne vi ikke opprettholde skolen med få elever, sier han.

Men det var ikke godt nok for utbryterne som nå står på den nye Verdal bygdeliste som har vind i seilene. Listas førstekandidat, Odd Helge Roksvåg, er en kjent personlighet i Verdal, og en aktiv leserbrevskriver.

Terje Aksnes og Arve Haldorsen forlot Sp etter en skolenedleggelse. Til valget står de på en ny bygdeliste.

Et normalvalg for Sp?

Ordfører Fikse tror på et ok valg for partiet lokalt, og han kan støtte seg på nasjonale målinger. Bare 7,1 prosent nasjonalt ville stemt Senterpartiet hvis det var stortingsvalg nå.

Men spør du folk om hva de ville stemt hvis det var kommunevalg, svarer 11,1 prosent at de vil stemme Sp. Det viser en undersøkelse som ble utført i slutten av mai av Norstat. Og det er en framgang på 2,3 prosentpoeng fra siste måling. Ved jubelvalget i 2019 endte partiet på 14,4 prosent.

Ordfører Fikse er innstilt på å samarbeide med flere for å få flertall. Han peker på SV, men også MDG. Tidligere har de samarbeidet med KrF og Venstre. Men begge partier falt ut av kommunestyret ved sist valg. Om de kommer seg inn nå, er tvilsomt.

– Så kan vi selvfølgelig samarbeide med bygdelista. De er opptatt av mange av de samme sakene som oss, og de vil sikkert stjele velgere fra oss, sier han.

Åpent valg

Redaktør Espen Leirset i lokalavisa Innherred vurderer valget i Verdal som ganske åpent.

– Kanskje er Sp fortsatt en liten favoritt, men Ap står sterkt i Verdal. De har en fersk toppkandidat, så der har Sp en fordel. Men Sp har hatt en del saker rundt skolestruktur og jordvern som de har fått mye pes for, og de har kanskje ikke håndtert sakene helt godt, sier han.

To skoler legges ned på Sps vakt. Dette har også Ap støttet, men det har likevel skapt stor uro og etablering av en ny bygdeliste.

Leirset tror Høyre kan gjøre et usedvanlig godt valg denne gangen blant annet fordi Knut Snorre Sandnes er godt likt og respektert i alle leirer.

– Det skal ikke utelukkes at han kan være en joker som ordfører, men det skal store velgerendringer til. Den nasjonale effekten er sterk, og det er nok en viss misnøye både med Sp og Ap, sier han.

Verdal står ovenfor tunge forpliktelser i eldreomsorgen. Antall eldre over 80 år fordobles de neste fire årene. Det merkes godt i en kommune med rundt 15.000 innbyggere.

– Andre store, tunge saker er jordvern versus boligbygging og næringsareal og vei, pluss en sak om ny E6 skal ha fire felt eller være en mindre vei, i tillegg til skolestruktur. Her er det klare skiller mellom partiene, sier lokalavisredaktøren.

Klarer Trine Reitan å skyve ut Pål Sverre Fikse eller blir det Knut Snorre Sandnes som får klubba?
Powered by Labrador CMS