Nyheter

En av tre helsearbeidere i kommunene er omfattet av særaldersgrense.
En av tre helsearbeidere i kommunene er omfattet av særaldersgrense.

Klarer ikke komme i mål – utsetter forhandlinger om særaldersgrenser

Målet var å bli ferdige innen 1. juli, men nå tar partene en pause i forhandlingene om særaldersgrenser til over sommeren.

Publisert Sist oppdatert

– Partene har hatt tre forhandlingsmøter som KS mener har vært konstruktive og med god progresjon. Samtidig er regelverk om pensjon krevende og komplisert og det er derfor fornuftig og ansvarlig at alle parter ønsker å bruke nødvendig tid for å avklare et langsiktig regelverk, skriver avdelingsdirektør Hege Mygland i KS i en e-post til Kommunal Rapport.

Mygland leder KS sin forhandlingsdelegasjon.

Arbeids – og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap), KS Spekter, LO, Unio, YS og Akademikerne startet forhandlinger om en ny ordning for særaldersgrensene 30. mai. Målet var å bli enige innen 1. juli. Nå tar partene altså en pause til over sommeren.

Langvarig verkebyll

Det er tredje gang at partene forsøker å bli enige om en ny ordning for særaldersgrensene. Forhandlinger i 2019 og 2020 strandet. 

Saken er viktig for KS fordi drøyt 133.000 kommuneansatte er omfattet av særaldersgrense, som innebærer at noen yrkesgrupper kan ta ut alderspensjon før man fyller 67 år. 

I kommunene er grensen 65 for sykepleiere, helsefagarbeidere og hjelpepleiere. 60 år gjelder for brannkonstabler og andre i brann- og redningstjenesten og ansatte i ambulansetjeneste.

Ordningen har stor betydning for tilgangen til helsepersonell i Kommune-Norge. I mai manglet Norge totalt 14.600 helseansatte, ifølge Nav. Hele tre av ti kommuneansatte har en stilling med særaldersgrense.

KS: – Bør stimuleres til å jobbe lenger

Intensjonene i pensjonsendringene for alle andre yrkesgrupper, er at man skal stimuleres til å jobbe lenge og at alderspensjonen blir justert etter forventet levealder. Forhandlingene som nå pågår, handler om i hvor stor grad intensjonene skal gjelde også for yrkene med særaldersgrense.

Ifølge avdelingsdirektør Hege Mygland i KS har møtene vært konstruktive.

KS mener at ordningen med særaldersgrense ikke gir gode insentiver til å jobbe lenger. Mygland mener en mulig langsiktig løsning kan være pensjonsregler som gir rett på et livsvarig tillegg til pensjonen, i stedet for en tidligpensjon.

– Et livsvarig tillegg til pensjonen, som øker jo senere det tas ut, vil stimulere til å stå lenger i arbeid, skriver Mygland.

Hensyn til sikkerhet og belastning

Bakgrunnen for særaldersgrensene er sikkerhet og belastning. I noen yrker, som brannvesen, ambulanse og politi handler det om at kollegaer og andre berørte skal være helt trygge på at de som kommer når du trenger det er på topp. I andre yrker kan fysisk og psykisk belastning gi behov for å gå av med pensjon før andre.

Men midt i forhandlingene anbefalte en arbeidsgruppe å avvikle ordningen. Ordningen med særaldersgrense er ikke lenger vel begrunnet i dagens samfunn, var konklusjonen.

  • Ordningen med særaldersgrense ble ikke inkludert i reformen om tjenestepensjonene i offentlig sektor som Stortinget vedtok i 2018. 
  • Partene avtalte at de skulle bli enige om en ny ordning for innen 1. november 2019. Forhandlingene førte ikke fram, til tross for at partene ved to anledninger utsatte fristen. 
  • Partene klarte heller ikke bli enige i 2020. 
  • De avtalte derfor midlertidige pensjonsregler for arbeidstakere med særaldersgrense som er født 1963 eller senere.
Powered by Labrador CMS