Konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik kommune spurte verken kommunestyret eller Statsforvalteren om tillatelse til å asfaltere en veg i et naturreservat.

Kommunalbanken reagerer på at låne­opptak har blitt brukt på ulovlig asfaltering

Konstituert kommunedirektør i Gamvik kjøpte asfalt for penger kommunen har lånt til å bruke på vann og avløp. Nå varsler Kommunalbanken at de kan oppheve lånet med umiddelbar virkning.

Publisert

«Vi har gjennom media blitt kjent med at Gamvik kommune skal ha brukt lånemidler til andre formål enn det som var fastsatt i investeringsbudsjettet som lå til grunn for søknaden», skriver Kommunalbanken i sin henvendelse til Gamvik kommune.

Uten tillatelse

Uten godkjenning fra Statsforvalteren takket konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i sommer ja til et tilbud om å asfaltere en grusvei i naturreservatet Slettnes. Uten å spørre kommunestyret finansierte kommunedirektøren asfalteringen gjennom ubrukte lånemidler som var avsatt til vann og avløp. 

– Kommunedirektøren har gått ut over sine fullmakter fordi jeg synes tilbudet var for bra til å si nei. Jeg har ikke vært borte i en så god pris på asfalt, uttalte konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik til formannskapet i slutten av august.

I det samme møtet informerte kommunedirektøren om at kommunens økonomi er under press, og prognosene sier at kommunen går med et merforbruk på 14,8 millioner kroner i 2024.

Har politianmeldt

Nylig kunne Kommunal Rapport avsløre at Statsforvalteren har gått til politianmeldelse av kommunen for ulovlig asfaltering i et naturreservat. Statsforvalteren viste blant annet til at kommunen så sent som i mai i fjor ble informert om at asfaltering i naturreservatet er forbudt.

– Vi mener ut ifra dette at det er naturlig å gå til en politianmeldelse i denne saken, uttalte assisterende statsforvalter Toril Feldt i Troms og Finnmark til Kommunal Rapport.

Kan bringes til forfall

Nå viser det seg at Kommunalbanken også reagerer på asfalteringen. I et brev til kommunen viser Kommunalbanken til at kommunen tok opp et lån på 12,195 millioner kroner i mai i år. Ifølge Kommunalbanken var låneopptaket til investeringer i anleggsmidler, noe som også godkjent av Statsforvalteren i april i år. I brevet pekes det på hva som kan være konsekvensene når lånebetingelsene brytes.

«Kommunalbanken AS har rett til å bringe lånet til forfall med øyeblikkelig virkning, blant annet dersom det foreligger vesentlig brudd på forutsetninger stilt i låneavtalen», skriver utlånsdirektør Lars Strøm Prestvik i Kommunalbanken.

Ber om redegjørelse

Nå må kommunen innen månedenes utgang forklare hva som har skjedd.

«Vi ber om at Gamvik kommune gir en skriftlig redegjørelse innen utløpet av september 2024 om bruk av lånemidler utbetalt at Kommunalbanken AS», skriver utlånsdirektøren.

Kommenterer ikke detaljer

Til Kommunal Rapport uttaler Prestvik at Kommunalbanken ikke kan kommentere detaljer i kundeforhold, men han bekrefter at brevet de har sendt kommunen er basert på kommunens asfalt-kjøp i sommer.

– Generelt så er praksis hos oss at om vi får indikasjoner, eksempelvis gjennom media, på at det er avvik mellom forutsetningene for vårt lånetilsagn og faktisk låneformål, så vil vi undersøke dette, sier Prestvik.

Han avventer nå kommunens tilbakemelding.

Kommunal Rapport har forsøkt å innhente en kommentar fra konstituert kommunedirektør Marius Nilsen om brevet fra Kommunalbanken, men har ikke svart på vår henvendelse.

Vi har heller ikke lykkes i å få en kommentar fra ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) til brevet fra Kommunalbanken.

Powered by Labrador CMS