Ordfører Fredrik Holm (H) i Halden leder Norske kjernekraftkommuner.

Kommune-Norge er nysgjerrig på kjernekraft

Så langt har 51 kommuner og fylkeskommuner meldt seg inn i Norske kjernekraftkommuner, og mange flere skal behandle søknader utover høsten.

Publisert Sist oppdatert

Norske kjernekraftkommuner ledes av Fredrik Holm (H) som er ordfører i Halden. Halden er en by som har litt erfaring med kjernekraft siden de har hatt en reaktor midt i byen i mange tiår. Holm forteller i ukas podkast om hvorfor han mener norske kommuner bør følge med på utviklingen av nye, moderne kjernekraftverk.

– Vi sier ikke ja til kjernekraft koste hva det koste vil, men er positivt nysgjerrige på hva det kan bidra med i den energimiksen vi trenger framover, sier Holm. 

Han sier at kjernekraft har fått en renessanse internasjonalt fordi sikkerhet og avfallshåndtering er blitt mye bedre.

Holm ønsker å løfte debatten om kjernekraft i Norge, og inviterer skeptikere, nysgjerrige og kritiske til en saklig diskusjon basert på fakta. Organisasjonen ønsker å ivareta kommunenes rettigheter og interesser ved en eventuell etablering av kjernekraft.

Holm mener en solid løsning for håndtering av atomavfallet må på plass, før det kan bli aktuelt å opprette kjernekraftverk i Norge.

På nasjonalt nivå skjer det også en tilnærming til kjernekraft. Det er varslet en offentlig utredning av kjernekraft, noe kjernekraftkommunene har etterlyst.

Skal være partipolitisk nøytrale

Norske kjernekraftkommuner (NKK) har vedtatt disse retningslinjene: 

  • Norge skal ta store energi-, klima- og naturpolitiske beslutninger framover. Det blir viktig å ta de riktige valgene på bakgrunn av et godt faktagrunnlag, derfor tror vi det er verdifullt å skape felles forståelse i demokratiets førstelinje og stå samlet om disse komplekse temaene.
  • Det er nødvendig å sikre næringslivet og innbyggerne nok og rimelig kraft for framtiden og på samme tid verne om fotavtrykket i naturen og kulturlandskapet.
  • NKK er partipolitisk nøytral og skal være en pådriver for å avklare mulighetene og forutsetningene for kjernekraft i Norge.
  • NKK ønsker å lede an i en offentlig debatt om kjernekraft basert på objektive fakta.
  • Kjernekraft slipper ikke ut CO₂, men det er ikke en fornybar energikilde. NKK mener derfor Norge må satse på utslippsfri kraftproduksjon i fremtiden.
  • Det er en realitet at kjernekraft ikke kan bidra for å nå Norges klimamål for 2030, men det vil være ansvarlig politikk å forberede seg mot 2050-målene ved å utrede kjernekraft nå, som en del av den fremtidige energimiksen.
Powered by Labrador CMS