Jacob Mæhle (H), finansbyråd i Bergen

– Kommuneøkonomi blir viktigere inn mot stortingsvalget

Bergens ferske finansbyråd, Jacob Mæhle, ville brukt dagen som kommunalminister til å forklart Stortinget hvor tøffe tider kommunene møter nå.

Publisert

Folkevalgt

  • Navn: Jacob Mæhle (31)
  • Posisjon: Finansbyråd for Høyre i Bergen.
  • Bakgrunn: Siviløkonom, rådgiver i Kruse Larsen.
  • Viktigste sak: Et bærekraftig bybudsjett for Bergen

– Du gikk fra en, må vi tro, kontrollert og behagelig tilværelse som kommunikasjonsrådgiver i Oslo til uriasposten som finansbyråd i Bergen. Hvorfor?

– Først og fremst fordi det er et givende prosjekt å være del av. Når du spør en bergenser om å stille opp for Bergen, sier vi ja. Det er viktigere enn noensinne å gjøre en innsats for at Bergen står han av.

–  Hva har overrasket deg mest i din nye posisjon?

– Hvor mye ting koster. Det gjelder alt vi holder på med. Enten det er investeringer eller å gjennomføre tiltak. Jeg er også imponert over hvor mange flinke folk vi har å arbeide med. Å se den administrasjonen som arbeider med et driftsbudsjett på 27 milliarder er oppløftende. Det bør snakkes mer om kommunen som mulig arbeidsgiver i studiemiljøene.

–  Hvor smertefullt er det å varsle at valgløftet om redusert eiendomsskatten ikke blir noe av?

– Vi må prioritere mellom to løfter. Det ene er å få kontroll på kostnadene for å skaffe handlingsrom og det andre er å redusere eiendomsskatten. Det er aldri morsomt å gå på akkord med egne ambisjoner, men vi må erkjenne at politikk er å prioritere. Vi må skape handlingsrom for å kunne bruke det.

–  Burde ikke Høyre forutsett denne situasjonen og dempet løftene?

– Noe kan man alltid forutse, for eksempel demografiske endringer. Men de fleste vil bli overrasket over hvor mange stormer som treffer kommunen samtidig. Bare rentekostnadene har økt fra 4 til 8 prosent av driftsbudsjettet. Det spiser opp handlingsrommet etter at de lovpålagte oppgavene er løst. Dette er noe alle politikere vil slite med.

–  Byrådet har et ustabilt parlamentarisk grunnlag. Hvordan skal dere klare å få flertall for innsparingene?

– Vårt parlamentariske grunnlag er kjempestødig. Innstillingen blant støttepartiene er at vi skal gjennom tøffe tider og at de er med byrådet på dette prosjektet.

–  Disse lokale kuttene skjer ikke bare Bergen, men i en rekke høyrestyrte kommuner. Hvem kan det bli størst belastning for fram mot stortingsvalget; Høyre eller regjeringspartiene?

– Det blir et problem for alle partier. Det beste Høyre kan gjøre er å ta ansvar og vise at vi har lokale politikere som kan rydde opp. Kommuneøkonomi blir viktigere inn mot stortingsvalget når så mange kommuner er presset og treffes av så mye samtidig.

–  Høyre lanserte nylig en omstillingsplan for Norge. Her heter det at partiet er åpent for reformer i offentlig sektor. Hvilke reformer vil du foreslå?

– En kostnadsreform. Mange kommuner har selvpålagte kostnader om arbeidsvilkår, byggemetoder og kontraktsvilkår. Resultatet er at mange prosjekter og investeringer blir dyrere enn nødvendig. I Bergen er det bestemt at det skal være 3,5 kvadratmeter klasserom per elev. Den nasjonale normen er 2,5.

–  Noen vil mene det går ut over kvalitet og andre hensyn.

– Vi skal være opptatt av kvalitet, men mye av dette rettferdiggjøres ikke av økt kvalitet. Det hadde kledd Høyre godt å være opptatt av hvordan vi kan få mer ut av hver krone.

–  Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Da ville jeg holdt et solid foredrag for stortingspolitikerne om hva som skjer Kommune-Norge. Jeg tror det er vanskelig for dem som sitter på Stortinget å forstå hvor hardt det er i kommunene og hva de skal gjennom. Bergen skal finne en halv milliard på driftsbudsjettet. Samtidig vedtar Stortinget nye oppgaver til kommunene som ikke blir kompensert.

Powered by Labrador CMS