Nyheter

– Epidemien er godt i gang, sa kommuneoverlege Bente Bjørnhaug, da hun onsdag orienterte formannskapet i Stange om hva de gjør for å begrense spredningen av koronaviruset.
– Epidemien er godt i gang, sa kommuneoverlege Bente Bjørnhaug, da hun onsdag orienterte formannskapet i Stange om hva de gjør for å begrense spredningen av koronaviruset.

Kommuneoverlege: – Vi jobber fra kl. 8 til 24

– Helsepersonell er allerede i ferd med å slite seg ut, varsler kommuneoverlege Bente Bjørnhaug i Stange.

Publisert Sist oppdatert

– Vi jobber fra 8 til 24 og begynner å bli slitne. Det er et enormt trøkk. Utfordringen er at alt helsepersonell begynner å bli slitne. Det er de samme folka vi snart vil trenge til å pleie de som blir syke av korona. De må ikke bli kjørt så hardt at de selv blir syke!

Nødropet kommer fra kommuneoverlege Bente Bjørnhaug, som er leder for interkommunal enhet for samfunnsmedisin for Hamar, Løten, Ringsaker og Stange. 

• Les også: Dropper politiske møter av frykt for koronasmitte

Så langt har «bare» 19 av de 95.000 innbyggerne i disse kommunene testet positivt på korona. 13 av dem er hjemmehørende i Ringsaker, fire i Hamar og to i Løten, ifølge VGs oversikt. 

Et par hundre i telefonkø 

Foreløpig er ingen av Stanges 21.000 innbyggere smittet. Kommunal Rapport tok kontakt med kommuneoverlegen her i håp om en gladsak innimellom alle de dårlige nyhetene.

– At ingen har testet positivt i Stange, er bare tilfeldigheter. Det er bare et tidsspørsmål, sier kommunelegen i Stange, som nå leder den interkommunale koronahåndteringen med base i Hamar.

• Les også: Krisepakke på flere milliarder skal hjelpe økonomien

De fire kommuneoverlegene er samlet her, sammen med teknisk personell og annet helsepersonell, som er tatt ut av vanlig tjeneste i kommunene for å hjelpe til med å besvare telefonhenvendelser, følge opp smittede og spore opp hvor smitten kommer fra og andre de kan ha smittet. 

– Vi har innført skift og besvarer telefoner fra 9 til 21. Ofte er det 100 til 200 som venter i kø på telefon. Det er et kjempetrøkk, sier Bjørnhaug.

– Vi får prøvesvarene sent, etter klokken 21. Da må vi ringe rundt, spore opp deres nærkontakter og si fra at de ikke kan gå på jobb.

 – Må slutte med smitteoppsporing

Ifølge Bjørnhaug forsøker det interkommunale teamet også å avlaste fastlegene, slik at de skal få mulighet til å følge opp andre pasienter. De som skal testes, kanaliseres derfor via legevakt. Mye av testingen skjer på parkeringsplassen ved Vikingskipet i Hamar.

• Les også: Trondheim kommune ber ansatte ved skoler og barnehager møte på jobb

– Vi har begrenset med smittevernutstyr. Hvis vi tester for korona på kontoret, må vi bytte alt utstyr mellom hver pasient. Hvis testingen skjer i bil, holder det å bytte munnbind og hansker. Vi slipper å bytte smittevernfrakk.

Bjørnhaug frykter at helsepersonell er i ferd med å slite seg ut i den grad at de selv blir syke.

– Hva er det mest prekære nå?

– Vi må få avslutte arbeidet med smitteoppsporing, som tar veldig mye tid. Og så må folk få tydeligere råd fra helsemyndighetene og mediene, om det de trenger å vite. Det er viktig at rådene ikke endres hele tiden. Hvis folk blir trygge på hva de skal gjøre, og hvem som skal testes eller ikke, vil vi slippe mange enkelthenvendelser.

– Må ta med madrass selv

– Må kommunene ta imot flere pasienter fra sykehusene, når de må gi plass til alvorlig syke koronapasienter?

– Ja, det er helt åpenbart. Det skal det være planlagt for i kommunenes pandemiplaner. I første omgang blir det planlagt for å opprette små sykehusavdelinger på sykehjemmene. Hvis det blir behov for flere plasser, må vi ta i bruk idrettshaller eller andre tomme lokaler. Vi har ikke madrasser og dyner, så det må de som er syke, ta med selv, sier Bjørnhaug.

Powered by Labrador CMS