Ordfører Hanna Sverdrup (Felleslista) og det politiske flertallet i Moskenes vedtok å innlede en oppsigelsessak mot kommunedirektør Siri Halvorsen.

Nyheter

Kommunestyret åpnet for oppsigelse av kommunedirektøren

I det hemmeligholdte kommunestyrevedtaket i Moskenes åpnet politikerne for å starte en oppsigelse av kommunedirektør Siri Halvorsen. Det endte med sluttavtale.

Publisert

«Medarbeiderutvalget gis fullmakt til å utferdige forhåndsvarsel om oppsigelse og iverksette drøftelser med Siri Halvorsen jamfør arbeidsmiljølovens paragraf 15-1 før kommunestyret tar stilling til spørsmålet om oppsigelse», står det i protokollen fra kommunestyrets møte i slutten av juni, som inntil nå har vært hemmeligholdt av kommunen.

Nødvendig å avslutte

I slutten av juni fattet kommunestyret vedtaket, som statsforvalteren har vedtatt å begrense innsynsretten i for å verne om kommunens forhandlingsposisjon. I helga inngikk kommunen en sluttavtale med Siri Halvorsen, der kommunedirektøren fratrådte med umiddelbar virkning. 

Fakta

Siden i vinter har det vært et anstrengt forhold mellom kommunedirektøren og det politiske flertallet i Moskenes kommune. 

I vår fremmet medarbeiderutvalget skarp kritikk mot kommunedirektøren i en medarbeidersamtale.

I mai varslet kommunedirektør Siri Halvorsen mot ordføreren og to andre folkevalgte, med påstander om brudd på kommunens etiske retningslinjer.

Kommunal Rapport har på nytt krevd innsyn i protokollen fra kommunestyremøtet i slutten av juni, og her kommer det tydelig frem at det politiske flertallet mente det var grunnlag for å igangsette en oppsigelse av kommunedirektøren.

«Kommunestyret mener det er nødvendig å vurdere opphør av arbeidsforholdet til kommunedirektør Siri Halvorsen jamfør arbeidsmiljøloven paragraf 15-7», står det i protokollen fra møtet.

«Mangelfull arbeidsutførelse»

I protokollen står det videre at før kommunestyret fatter beslutning om oppsigelse skal spørsmålet så langt som mulig drøftes med kommunedirektøren, hennes tillitsvalgte eller annen rådgiver. Samtidig ga kommunestyret fullmakt til at medarbeiderutvalget utformet en forhåndsvarsel om oppsigelse av kommunedirektøren.

«Begrunnelsen er at kommunen mener at det kan foreligge gjentatt mangelfull arbeidsutførelse og samarbeidsvanskeligheter», står det i protokollen.

Ukjent for kommunedirektøren

Tidligere kommunedirektør Siri Halvorsen uttaler til Kommunal Rapport at hun ikke har fått kjennskap til hva som ble vedtatt i kommunestyret i slutten av juni. Hun var dermed ikke kjent med at arbeidsgiver åpnet for en oppsigelsessak mot henne.

–  Dette kjente jeg ikke til, og det er jo meget interessant, sier Halvorsen.

–  Jeg har siden i mars etterspurt dokumentasjon på hva politikerne mener skal ha vært mangelfullt med min arbeidsutførelse, men jeg har fortsatt ikke fått svar på dette, sier Halvorsen.

Ordfører Hanna Sverdrup ønsker ikke å kommentere hvorfor kommunestyret var villig til å gå til oppsigelsessak mot kommunedirektøren.

Gammelt nytt

Etter at kommunedirektøren varslet mot ordføreren og to folkevalgte innhentet kommunen en vurdering av KS-advokat Tor Allstrin om hvordan varselet skulle behandles. Dette dokumentet har kommunen delvis hold hemmelig, men etter klage fra Kommunal Rapport ble hemmeligholdet opphevet av Statsforvalteren i juli.  I KS-advokatens notat kommer det frem at det også før Siri Halvorsens tid har vært utfordringer i samarbeidet mellom politikk og administrasjon.

«Etter min vurdering er det en mindre god dialog mellom politikk og administrasjon i Moskenes kommune. Dette har vært status i kommunen også før Halvorsen tiltrådte», skrev Allstrin i det hemmelige notatet.

– Påvirker kommunens evne

Han viste til at KS konsulent konkluderte følgende i en rapport fra januar 2023, et halvt år før Halvorsen startet i Moskenes. I denne rapporten kommer det frem at samarbeidsutfordringene mellom politikk og administrasjon gir uheldige konsekvenser for kommunen.

«En annen utfordring som det er viktig å trekke frem innledningsvis er dårlig fungerende samspill mellom politikk og administrasjon. Dette kommer frem i de fleste intervjuene og påvirker Moskenes sin evne til å prioritere målrettet innsats», står det i notatet.

Da rapporten til KS Konsulent ble skrevet, var det Randi Gregersen som var midlertidig kommunedirektør i Moskenes. Hun satt i denne rollen fra høsten 2022 til Siri Halvorsen tok over august 2023. Mandag valgte kommunestyret i Moskenes på nytt å tilsette Gregersen som midlertidig kommunedirektør.

«Et felles ansvar»

I notatet anbefaler KS-advokaten at politikerne og kommunedirektøren setter seg ned og fører en dialog om utfordringene med samarbeidet, med forslag til tiltak for veien videre.

«Det er naturligvis et felles ansvar mellom politikk og administrasjon å etablere og utvikle en dialog-form som samlet sett gjør at det blir et felles lederskap i Moskenes fremover. Her må nok begge parter tilpasse seg for å lykkes», skriver KS-advokaten.

Powered by Labrador CMS