Kommunestyret i Kragerø må nå vedta enda et nytt budsjett for 2024, etter at Statsforvalteren opphevet årsbudsjettet for andre gang. Her fra et kommunestyremøte i februar.

Kragerøs budsjett oppheves for andre gang

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark mener bevilgningen til helse og omsorg er urealistisk.

Publisert Sist oppdatert

Fredag formiddag kom Statsforvalterens dom over det nye årsbudsjettet i Kragerø, vedtatt i slutten av juni. For andre gang opphever Statsforvalteren i Vestfold og Telemark årsbudsjettet.

Begrunnelsen er at tjenesteområdet helse og omsorg ikke har realistiske rammer. Nå har kommunestyret fått frist til 20. september med å vedta et nytt budsjett.

Ordfører Charlotte Therkelsen (R) sier at hun er lettere oppgitt.

— Samtidig kommer det ikke som noe sjokk. Uten at statsforvalteren trengte si det, har vi sett at det er altfor stor fart. Det er for dårlig budsjettdisiplin og det renner for mye penger ut, sier Therkelsen.

Stort merforbruk

Tirsdag måtte formannskapet i Kragerø stå skolerett overfor fungerende statsforvalter Fred-Ivar Syrstad.

Til tross for at Statsforvalteren opphevet budsjettet og økonomiplanen i vår og at kommunen ble meldt inn i Robek på forsommeren, har merforbruket fortsatt.

Regnskapet for 2023 viste at Kragerø brukte 336 millioner kroner på helse og omsorg.

I det opprinnelige budsjettet for 2024 la politikerne inn 333 millioner – hvilket ble økt til 341 millioner kroner da budsjett nummer to ble vedtatt i juni.

Statsforvalteren mener økningen ikke er nok. Ved utgangen av juli har helse og omsorg brukt 69,6 prosent av budsjettrammen, viser tall fra Kragerø kommune. Prognosen tilsier nå et merforbruk innen helse og omsorg alene på 50,5 millioner kroner.

Dekker ikke utgiftene

Kommunestyret i Kragerø har vedtatt en rekke innsparingstiltak innen helse og omsorg, med budsjettert effekt på 41,2 millioner kroner.

Sett i lys av merforbruket mener Statsforvalteren at på tross av økt ramme og vedtatte innsparingstiltak, så er det «ikke realistisk at bevilgningen til helse og omsorg er tilstrekkelig til å dekke utgiftene til disse tjenestene».

— Det er bare to måneder siden vi vedtok det forrige budsjettet. De tiltakene vi vedtok da, har ikke rukket å få virke ordentlig ennå. Vi vil ikke stoppe disse tiltakene. Det budsjettet vi vil lage, vil inneholde både disse og nye tiltak, sier Therkelsen.

Frist til nyttår

Hun sier at over helga vil administrasjonen brette opp ermene for å finne nye innsparingstiltak.

— Så får vi politikere se hva de legger fram. Administrasjonen er allerede inne i en ny budsjettprosess for 2025. Jeg er litt bekymret for at opphevelsen skal forstyrre den prosessen. Det er bare langsiktig arbeid som kan få oss ut av den krisen vi er i, sier Therkelsen.

Da Kragerø ble meldt inn i Robek, fikk kommunestyret frist til nyttår med å vedta en tiltaksplan for å få økonomien i balanse igjen.

«Det er kommunestyrets ansvar å bringe økonomien i balanse igjen. Vi er bekymret for at kommunestyret hittil ikke i tilstrekkelig grad har tatt inn over seg hvor alvorlig den økonomiske situasjonen er», skriver Statsforvalteren i vedtaket.

Powered by Labrador CMS