Ungdomsskole med flomvann opp til vinduene. Hele uteområdet til skolen ligger under vann.
Sør-Aurdal ungdomsskole ligger omsluttet av elva Begna, som flommet over under ekstremværet Hans i august 2023.

Kranglet seg til 75 millioner i forsikringsoppgjør

Forsikringsselskapet ville gjenoppbygge den flomskadde skolen slik den sto. Politikerne i Sør-Aurdal sa nei.

Publisert

Da ekstremværet Hans herjet i august i fjor, endte Sør-Aurdal ungdomsskole under vann. Det skyldtes flomnivået i elva som omkranser skolen. Forsikringsselskapet ville reparere skadene, men politikerne sa nei. De nedla bygge- og deleforbud.

Ordfører Marit Hougsrud (Sp) i Sør-Aurdal er fornøyd med oppgjøret.

Først i sommer kom forsikringsselskapet og kommunen til enighet, etter at Statsforvalteren opprettholdt kommunens avslag på dispensasjon fra bygge- og deleforbudet. Resultatet er at Sør-Aurdal får utbetalt 75 millioner kroner. 

Det er ordfører Marit Hougsrud (Sp) tilfreds med.

– Resultatet er veldig bra. Vi forventer å få noen skjønnsmidler også. Vi var i utgangspunktet tilkjent skjønnsmidler, men har ikke fått utbetalt dem i påvente av forsikringsoppgjøret. Nå vil vi søke Statsforvalteren om resten, sier Hougsrud.

Oppgjøret ble først omtalt i Hedalen.no.

Må heve terrenget

Kostnaden ved å rive den vannskadde bygningsmassen, heve terrenget og bygge ny ungdomsskole på samme sted er anslått til 90 millioner kroner. Hougsrud forventer at regnestykket vil gå i null, når forsikringsoppgjør og skjønnsmidler er tatt med.

– Dette er en skade vi ikke kan noe for. Et svært skrantent kommunebudsjett har ikke kapasitet til å håndtere slike hendelser. Det må gå i null, sier Hougsrud.

Ordføreren tør ikke gjette når en ny ungdomsskole er ferdig.

– Nå har vi trukket pusten, etter å ha landet forsikringsoppgjøret. Vi kunne ikke starte med riving før oppgjøret var i havn. Det første vi må gjøre, er å rive byggene og heve terrenget. Det må vel ut på anbud, sier Hougsrud.

Får tilbake kontoret

Etter at ungdomsskolen ble vannskadd, fikk elevene først tilholdssted i en nedlagt barneskole. I mars ble barneskolen stengt med øyeblikkelig virkning, etter et branntilsyn. Da flyttet elevene inn på rådhuset. Både ordfører, kommunedirektør og kommunestyret måtte vike sete for elevene. Ordføreren endte i kontorlandskap med helse, kommunedirektøren med plan og teknisk.

9. september skal en paviljongskole stå klar. Da får ordføreren kontoret tilbake. Men først skal hun tilbringe 14 dager i kontorlandskap med lønnsavdelingen.

– Det har fungert helt fint. Jeg synes det har vært litt ålreit å flytte rundt på rådhuset. Jeg tror det har vært kjærkomment både for meg og kommunedirektøren å få litt mer innblikk i hverdagen til andre deler av kommuneadministrasjonen, sier Hougsrud.

Powered by Labrador CMS