Nyheter

KS ønsker å starte konkret utprøving av sentrale deler i et nytt pasientjournalsystem siste halvdel av 2023, men verken organisering eller finansiering er på plass.
KS ønsker å starte konkret utprøving av sentrale deler i et nytt pasientjournalsystem siste halvdel av 2023, men verken organisering eller finansiering er på plass.

KS går videre med journalplaner, men mangler finansiering

Felles Kommunal Journal (FKJ) ønsker å prøve ut digital deling av advarsler om forverring hos pasienter, men mangler opptil 31 millioner kroner.NEWS2ÉN INNBYGGER – ÉN JOURNAL

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i det nye styringsdokumentet som Felles kommunal journal interim AS la fram torsdag. 

FKJ, som er heleid av KS, planlegger å starte utprøving av «Oversikt over kommunale tjenester» og «NEWS2 måling» i siste halvdel av 2023. 

  • «Oversikt over kommunale tjenester» går ut på å teste om det er mulig å hente og motta informasjon om vedtatte og pågående kommunale tjenester for en gitt bruker via en felles informasjonsplattform.
  • «NEWS2 måling» handler om utprøvning som kan dokumentere om det er mulig å hente og motta informasjon om NEWS2 måledata for en gitt bruker via en felles informasjonsplattform.

NEWS2

NEWS2 (National Early Warning Score versjon 2) er et internasjonalt systematisk skåringssystem der hensikten er å identifisere alvorlig og livstruende sykdom tidlig i sykdomsforløpet. 

I første omgang skal utprøvingene vare ut 2024.

Mangler finansiering

FKJ anbefaler å starte med små, konkrete utprøvingsprosjekter med lav kostnad og risiko, men konkret og målbar effekt og nytte. 

Men verken finansiering og organisering er avklart ennå. Første utprøvingsperiode er estimert til å koste totalt 31 millioner kroner, men arbeidet er, med unntak av midler til en enkeltressurs i KS andre halvår 2023, foreløpig uten sikker finansiering.

Det er heller ikke avklart hvilken rolle staten ved Norsk Helsenett (NHN) skal ha.

– Spørsmålet om videre finansiering er, sammen med avklaring av NHN sin rolle i utprøvingsprosjektene, den største risikoen for videre realisering, heter det i styringsdokumentet.

Styringsdokumentet er utviklet i samarbeid mellom stat og kommune, der kommunene Bergen, Stavanger, Kristiansand, Hammerfest, Vinje, Ringsaker, Bærum og Bodø har deltatt siden starten.

Slaktet av regjeringen

Etter at gigantprosjektet Akson totalhavarerte, la interimsselskapet for FKJ i november fram et utkast til nytt forslag til hvordan man kan jobbe stegvis for å bedre journalløsningene for kommuner utenfor helseregion Midt-Norge. Det var Stortinget som bestilte forslaget.

Men i statsbudsjettet i fjor ville regjeringen sette en stopper for videre finansiering av FKJ. Stortinget overkjørte regjeringen og sikret penger til å ferdigstille styringsdokumentet. 

Staten med egen plan

Regjeringen har lansert sin egen plan, Helseteknologiordningen, for hvordan kommuner kan anskaffe nye pasientjournaler.

I en utredning har Direktoratet for e-helse foreslått at regjeringen bør bevilge til sammen over 500 millioner kroner ordningen.

Kriteriene for tilskudd skal ifølge Direktoratet for e-helse komme i løpet av 2023. Direktoratet har anbefalt at ordningen skal iverksettes i 2024.

Styringsdokumentet for FKJ som nå er ferdig, er gjennomgått av ekstern kvalitetssikrer og internrevisor.

Her kan du lese styringsdokumentet.

ÉN INNBYGGER – ÉN JOURNAL

  • Arbeidet med «Én innbygger – én journal» har pågått i over ti år.
  • Målet er bedre pasientjournaler og samhandling i kommunenes helsetjenester og mellom kommuner og sykehus.
  • Staten har bevilget minst 353 millioner kroner siden 2014 til å utrede kommunal pasientjournal og digital samhandling i Helse-Norge. 
  • Fra 2014 til 2019 kostet utredningen av Akson 148,6 millioner.
  • I 2021 fikk FKJ 93 millioner koner. I 2022 var beløpet 111,4 millioner kroner. 
  • Penger til Program helhetlig samhandling i regi av Direktoratet for e-helse kommer i tillegg.
  • Kommunene i Trøndelag, Møre og Romsdal, i tillegg til Bindal i Nordland og Os i Innlandet har mulighet til å bli med i Helseplattformen.
Powered by Labrador CMS