KS refser Ap-topp for manglende digitaliseringsstøtte

– Staten må ta ansvar for digital infrastruktur, krevde styreleder Gunn Marit Helgesen i KS overfor stortingsrepresentant Even Røed (Ap) i en debatt på Arendalsuka. 

Publisert Sist oppdatert

ARENDAL

Helsepolitisk talsmann Even Røed i Ap gikk rett inn i Helgesens hule tirsdag morgen i Arendal. KS hadde invitert til debatt om temaet «Investering i helseteknologi – er det virkelig nyttig?» på dag nummer to på Arendalsuka.

Kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø, som deltok i panelet, svarte kontant på spørsmålet og var først ute med å stille krav til Røed. 

– Perspektivmeldingen er allerede en realitet i Nord-Norge, sa Hugvik og viste til den nye perspektivmeldingen. Helse- og omsorgssektoren trenger over 180.000 flere ansatte fram mot 2060.

– Trenger støtte på grunn av økte utgifter

Hugvik påpekte at Bodø har digitalisert tjenester, blant annet bruk av smarttelefoner i hjemmetjenesten. Det innebærer at kommunen sparer 300 timer per dag. 

Bodø tilbyr også digital helsehjelp som betyr at personer får hjelp hjemme i stua i stedet for på sykehus og legekontor. I fjor omfattet tjenesten omtrent 150 brukere og 3,3 årsverk.

– Vi sparer penger på disse tjenestene, men vi skulle gjerne puttet pengene inn i nye investeringer. Men veksten i pleie og omsorg tar innsparingen, sa kommunedirektøren og viste til at Bodø brukte 30 millioner på helsevikarer fra bemanningsbyråer i fjor. I år er tallet 100 millioner kroner.

Kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø etterlyste også midler fra regjeringen til digitalisering.

– Jeg skal ikke klage, Bodø er såpass stor at vi kan klare utfordringene. Det er verre for små kommuner som Beiarn og Salten. Staten må ta en mye mer tydelig rolle, sa han.

– Staten tvinger kommuner til å betale

Helgesen fulgte opp med å kritisere det nye kravet fra regjeringen om at kommuner skal være med på å finansiere statlige e-helseløsninger. Det skal skje ved at kommuner betaler tilbake gevinster som de har som følge av digitaliseringen.

– Kommunene trenger ikke mange av løsningene som staten tvinger dem til å ta i bruk. Noen løsninger er heller ikke tilpasset kommuner. Likevel skal kommunene være med på betale for løsningene. Finansdepartementet er utrolig kreative når de nærmest fra dag én tvinger kommuner til å ta ut gevinst, sa hun.

 – Det er helt nødvendig å investere i teknologi, og staten har ansvar for digital infrastruktur. Det er nesten som å bygge veier. Det kan ikke kommuner finansiere, sa styrelederen videre.

Røed: – Jeg er ikke finansminister

Røed svarte at han har veldig stor tro på at kommunene skal klare å ta i bruk ny helseteknologi og digitalisere.

Helsepolitisk talsmann Even Røed i Ap påpeker at kommuner er nødt til å ta i bruk teknologi som kan bøte på mangel på ansatte.

– Jeg er ikke finansminister, betaling må vi ta en lengre diskusjon om. Jeg synes at vi i større grad må snakke om målet. Vi snakker litt for ofte om at digitalisering er et mål i seg selv. Jeg har vært lokalpolitiker og vet at digitalisering ses like mye opp mot kvalitet som ressursbesparing. Men personellbesparende teknologi må til, sa han.

Powered by Labrador CMS