Administrasjonen i KS med områdedirektør Tor Arne Gangsø i spissen har lagt fram et forslag til vedtak om ny IA-avtale som hovedstyret i KS skal behandle neste uke.

KS vil gi ansatte økt ansvar for sykefravær

Arbeidstakere må delta mer i sykefraværsoppfølgingen, mener områdedirektør Tor Arne Gangsø i KS.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) går ut ved nyttår, og debatten om sykelønnsordningen er i full gang igjen.

I dagens avtale er endringer i sykefraværsordningen fredet. I avtalen heter det at «Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det. »

Nå er veien for endringer åpen, og KS har spurt samtlige kommunedirektørutvalg om hva den neste avtalen bør inneholde. 

Kommunedirektørene svarer gjennomgående at det er viktig at arbeidstakers medvirkningsplikt og ansvar i oppfølgingen av sykefravær blir mer tydelig.   

Svarene kommer fram i forslaget til vedtak om ny IA-avtale som administrasjonen i KS, med områdedirektør Gangsø i spissen, har lagt fram i forkant av møte i hovedstyret i KS neste uke.

Kommunedirektører: – Oppfølging er krevende

Kommunedirektørene konkretiserer ikke hva en utvidet medvirkningsplikt for ansatte innebærer, men de forteller at de synes det er krevende å følge opp sykefravær.

I dag innebærer medvirkningsplikten blant annet at arbeidstakeren har plikt til å delta på dialogmøter som arbeidsgiveren eller NAV kaller inn til, hvor målsettingen er å finne løsninger som kan gjøre det mulig å komme tilbake i jobb, helt eller delvis.

Arbeidstakeren skal også være med på å utarbeide og følge opp eventuelle oppfølgingsplaner som blir satt i gang, ofte i samarbeid med arbeidsgiver og NAV.

Vil utrede endringer i finansiering

IA-avtalen skal redusere sykefraværet og få flere inn i arbeidslivet, men partene i arbeidslivet har ikke nådd målet om reduksjon i sykefravær i de 22 årene som avtalene har vart. Kommunene er i stor grad med å dra opp sykefraværstallet, med spesielt høyt sykefravær i barnehager og pleie- og omsorgssektoren. 

NHO og LO foreslo i juni å utrede en endring i arbeidsgivers finansiering av sykelønnsordningen. De er åpne for en modell hvor staten tar over etter 12 dager, mens bedriftene betaler 10 prosent av kostnadene etter tre måneders sykefravær.

Dagens sykelønnsordning gir arbeidstakere rett til full lønn ved sykefravær, der arbeidsgiver dekker de første 16 dagene før staten tar over.

Modellen ble først foreslått i 2021 av Sysselsettingsutvalget. Da sa LO nei.

Administrasjonen i KS sier ikke om de støtter forslaget fra LO og NHO, men også KS ønsker en utredning.

« Det bør igangsettes et grundig arbeid for å utrede evt. endringer i sykelønnsordningen som omfatter flere alternativer, og som bygger på ny kunnskap om utviklingen av sykefraværet, » heter det i forslaget fra administrasjonen.

Ba om utsettelse

 KS og Spekter foreslo i juni overfor arbeidsministeren å forlenge IA-avtalen med 12 måneder for å utrede endringer, men statsråden avslo forslaget. 

Her kan du lese innstillingen til vedtak om ny IA-avtale som hovedstyret i KS skal vedta 13. august. 

Powered by Labrador CMS