Områdedirektør Tor Arne Gangsø i KS leder forhandlingene på vegne av KS.

KS vil utrede ny sykelønnsordning

En utredning om endringer i sykelønnsordningen er ett av kravene fra KS i forhandlingene om ny IA-avtale som startet mandag.

Publisert Sist oppdatert

Mandag startet forhandlingene mellom partene i norsk arbeidsliv om en ny avtale for å få ned sykefraværet (IA-avtale). Forhandlingene foregår i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

IA-avtalen

  • Partene i forhandlingene er arbeidsministeren, LO, YS, Akademikerne og Unio og arbeidsgiverne i NHO, Virke, KS og Spekter.
  • Dagens IA-avtale skulle skulle bidra til en reduksjon i sykefraværet med 10 prosent fra nivået i 2018. 
  •  Fra 2018 til 2023 har sykefraværet økt med 17,5 prosent.

Områdedirektør Tor Arne Gangsø i KS deltar i forhandlingene på vegne av KS. Med seg i forhandlingene har han et mandat som hovedstyret i KS vedtok i august. Der heter det følgende: 

«KS mener det bør igangsettes et grundig arbeid for å utrede eventuelle endringer i sykelønnsordningen som omfatter flere alternativer, og som bygger på ny kunnskap om utviklingen av sykefraværet.»

Holder tett om mulige endringer

I dagens avtale er endringer i sykefraværsordningen fredet. I avtalen heter det at «Regjeringen vil ikke foreslå endringer i sykelønnsordningen i denne avtaleperioden, verken for arbeidsgivere eller arbeidstakere, med mindre partene er enige om det. »

Nå er altså KS åpen for endringer i sykefraværsordningen. Men verken Gangsø eller politisk ledelse ved styreleder Gunn Marit Helgesen (H) vil fortelle hvilke endringer KS ønsker å utrede. 

- KS' hovedstyre har vedtatt at det bør igangsettes et grundig arbeid for å utrede eventuelle endringer i sykelønnsordningen som omfatter flere alternativer, og som bygger på ny kunnskap om utviklingen av sykefraværet. Det blir feil å peke på hva resultatet av en slik utredning skal være. Vi har ikke fasiten på hva som trengs for å få ned sykefraværet og nettopp derfor trenger vi en utredning, skriver Helgesen i en tekstmelding til Kommunal Rapport. 

– Endring i finansiering

Det er nærliggende å tenke at den mest aktuelle endringen ligger i fordelingen av finansiering av sykelønnsordningen mellom staten og arbeidsgiverne. 

NHO og LO foreslo i juni å utrede en slik endring. De er åpne for en modell hvor staten tar over etter 12 dager, mens bedriftene betaler 10 prosent av kostnadene etter tre måneders sykefravær.

Dagens sykelønnsordning gir arbeidstakere rett til full lønn ved sykefravær, der arbeidsgiver dekker de første 16 dagene før staten tar over.

Modellen ble først foreslått i 2021 av sysselsettingsutvalget. Da sa LO nei.

Tanken er at en større økonomisk byrde for arbeidsgivere vil motivere dem til å legge til rette for et godt arbeidsmiljø og i større grad gradert sykemelding. 

KS og Spekter foreslo i juni overfor arbeidsministeren å forlenge IA-avtalen med 12 måneder for å utrede endringer, men statsråden avslo forslaget.

Kommunene står sentralt

IA-avtalen skal redusere sykefraværet og få flere inn i arbeidslivet, men partene i arbeidslivet har ikke nådd målet om reduksjon i sykefravær i de 22 årene som avtalene har vart. 

KS har en svært sentral rolle i forhandlingene siden sykefraværet er høyest i kommunal sektor. 

I fjerde kvartal i fjor var både egen- og legemeldt sykefravær i kommuneforvaltningen 9,9 prosent. Det var en økning på 3 prosent fra samme kvartal året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Til sammenligning var sykefraværet i alle sektorer i fjerde kvartal i fjor 7 prosent. 

KS vil også gi ansatte økt ansvar for sykefravær.

Forhandlingene skal etter planen være ferdige i november.

Her kan du lese mandatet om ny IA-avtale som hovedstyret i KS vedtok 13. august.

Powered by Labrador CMS