Ordfører Roy Egil Stadheim i Sunnfjord. Middelaldrende mann i blå/hvit rutete skjorte foran beige vegg.
Ordfører Roy Egil Stadheim (Ap) i Vik er tilfreds med de tre søkerne på søkerlista til topplederjobben.

Kun tre søkere til topplederjobb i Vik

To av de tre søkerne er anonyme på søkerlista.

Publisert Sist oppdatert

Tre personer har søkt jobben som kommunedirektør i Vik i Sogn. Bare én av de tre er offentliggjort på søkerlista: Siri Fahlvik Pettersen (66). Hun har ledet administrasjonen i Vik i Sogn siden februar, og ble konstituert på nytt i juni.

– Dette har vi sjekket grundig. De to har det som trengs for å få unntak fra søkerlista. Begrunnelsen er at de leder organisasjoner under omstilling, sier ordfører Roy Egil Stadheim (Ap).

Siri Fahlvik Pettersen har tidligere vært rådmann i Suldal og i Øygarden, og gikk egentlig av med pensjon for fire år siden.

Sykmeldt i snart to år

Alle de tre søkerne er kvinner. Det synes Stadheim er litt sprekt.

– Jeg har gått gjennom lista, og er godt fornøyd med de tre vi har fått. Torsdag skal ansettelsesutvalget ha sitt første møte. Da skal vi diskutere veien videre, sier Stadheim.

– Hvor lett blir det å utkonkurrere en som allerede er funnet kvalifisert til jobben?

– Den diskusjonen må vi ta torsdag. Det kan ikke jeg diskutere i Kommunal Rapport eller andre medier. Vi må vurdere søkerne opp mot hverandre, sier Stadheim.

Sist Vik søkte etter ny toppleder, var i 2019. Da fikk de fire søkere, og Øistein Søvik ble ny toppleder. Søvik ble sykmeldt senhøsten 2022. Stabssjef og assisterende kommunedirektør Geir Svendsen holdt i roret fram til Siri Fahlvik Pettersen overtok i vår.

– Søvik er fortsatt sykmeldt. Vi har inngått en avtale om at hvis han kommer tilbake i jobb igjen, så har vi en retrettstilling til han fram til han går av med pensjon, sier Stadheim.

Solid i pluss

Vik er en kraftkommune. Takket være ekstraordinært høye strømpriser fikk kommunen 60,4 millioner kroner i inntekter på salg av konsesjonskraft i 2023. Ifølge årsrapporten endte netto driftsresultat på 9,7 prosent av brutto driftsinntekter.

I årsrapporten for 2023 er kommunedirektøren tydelig på at uten de høye kraftprisene ville driften av kommunen gått med 3,3 millioner i minus i fjor.

Kommunedirektøren skriver samtidig at arbeidet med å ta ned driftsnivået må fortsette, slik at kommunen ikke blir avhengig av høye kraftpriser for å nå måltall og ha en sunn økonomi. Vik har nå et eget omstillingsprosjekt, kalt «trivselsprosjektet».

– Nå normaliseres kraftprisene. Vi er i ferd med å bygge et sykehjem til 400 millioner kroner. Da får vi høy lånegjeld. Vi må ta grep for å få økonomien i balanse, sier Stadheim.

– Hva blir den neste topplederens største utfordring?

– Utfordringen blir å ha sunn drift, men også å rekruttere til de stillingene mange kommuner sliter med å få folk til: sykepleiere, barnehageansatte og den slags, sier Stadheim.

Powered by Labrador CMS