Nyheter

Professor Tom Karp ved Høyskolen Kristiania har skrevet bok om overdreven tro på ledelse. I podkasten Kontrollutvalget snakker han om denne tendensen.
Professor Tom Karp ved Høyskolen Kristiania har skrevet bok om overdreven tro på ledelse. I podkasten Kontrollutvalget snakker han om denne tendensen.

Lederforsker kritisk til ledelse

Professor Tom Karp har vært leder og forsket på ledelse, men mener vi overdriver betydningen av ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Karp synes ledere skal senke forventningene til hva de tror kan få til, spesielt på kort sikt.

Den bokaktuelle professoren er gjest i den siste utgaven av podkasten Kontrollutvalget før sommerferien. Der utdyper han budskapet i sin ferske bok Lederisme. Boken er et oppgjør med lederisme som ideologi og fenomen, blant annet løftet fram av lederindustriens konsulenter.

Karp mener dette har ført til en tendens til at vi overdriver viktigheten av ledere og ledelse fra ledere. – Har vi ikke en leder som setter i gang noen lederinitierte greier, så stopper ting opp. Det gjør det jo nødvendigvis ikke. Det er en feilslutning, sier Karp, som er professor ved Høyskolen Kristiania.

Han mener konsekvensen av dette er at vi har gitt en engere gruppe i samfunnet mer og mer makt.

– Det fører til en forvitring av arbeidslivsdemokratiet og den norske modellen, som har funka veldig godt. Det umyndiggjør vanlige ansatte, som kunne gjort mer, sier han.

Han minner om at medarbeidere er i stand til å ta ansvar, snakke med andre og koordinere uten at alt er lederstyrt.

Samtidig understreker Karp at han slett ikke avskriver alle former for ledelse. Han mener imidlertid det bør være rom for nytenkning om hva som kan organiseres på andre måter enn tradisjonell ledelse.

Karp oppfordrer ledere til ikke å bruke samme verktøykassa som alle andre på alt av problemer.

– Bruk sunn fornuft, skjønn. Det er ikke alt du kan putte i en 2x2-matrise som du har plukket med deg fra en handelshøyskole, sier Karp.

Hør resten av intervjuet, der Karp også snakker om målstyring og kommunikasjon, i Kontrollutvalget. I episoden oppsummeres også det kommunalpolitiske halvåret.

Hør også tidligere sendinger av Kontrollutvalget så langt i år, blant annet intervjuet med statsminister Jonas Gahr Støre og med forsvarsminister og tidligere KS-leder Bjørn Arild Gram.

Powered by Labrador CMS