Mange elever forsøkte å overtale fylkespolitikerne i Innlandet til å stemme nei til skolenedleggelse foran fylkestingsmøtet onsdag. Nå jobber Lom og Skjåk med et alternativt skoletilbud.

Lom og Skjåk vurderer oppstart av privatskole etter vedtak om skolenedlegging

Etter at fylkestinget i Innlandet onsdag vedtok å legge ned seks skoler og skolesteder, jobber kommunene Lom og Skjåk med et alternativt skoletilbud.

Publisert Sist oppdatert

Kort tid etter vedtaket onsdag var det et møte mellom kommunene Lom og Skjåk, der både politisk og administrativ ledelse deltok, skriver Klassekampen.

– Hvis vi mister videregående i Lom, må vi jobbe for et alternativt nærtilbud for ungdommen i Lom, Skjåk og Vågå. Så enkelt er det, sier fungerende ordfører Kristen Haugen Dagsgard (Sp) i Skjåk til avisen.

Flere kommuner går også sammen om å klage vedtaket inn til statsforvalteren og departementet, men i tillegg jobbes det altså med å stable på plass et alternativ.

Vil etablere privatskole

Etter det Klassekampen erfarer, er planen at de to kommunene oppretter en stiftelse som skal ha som formål å etablere en privat skole. Planen er at begge kommunene går inn med penger i stiftelsen.

Onsdag kveld var det formannskapsmøte i Skjåk der ett av punktene var opprettelse av privatskole. I saksframlegget anbefaler kommunedirektøren «å bevilge midler til å arbeide for å etablere et privat videregående skoletilbud i Lom eller Skjåk».

I saksframlegget heter det også at skolen skal være et «tilbud for lokale ungdommer som ønsker å bo her, samt andre ungdommer som ønsker å flytte til Lom og Skjåk for å ta videregående opplæring samtidig som de kan nyte godt av natur- og kulturarvressursene våre.»

Formannskapet bevilget en oppstartskapital på 200.000 kroner, som er maksimumsbeløpet de kan bevilge uten å gå gjennom kommunestyret først, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Lom behandler saken fredag

Ordfører Kristian Frisvold (Bygdelista) i Lom bekrefter at de er med på et samarbeid med nabokommunen Skjåk for å få til et videre skoletilbud på Lom.

– Vi kommer vel til å gjøre samme vedtak i formannskapsmøtet i Lom på fredag som de gjør nå i Skjåk. Vi bevilger noen penger og setter ned en gruppe som skal få fakta på bordet og utrede alternativene, sier han.

Varaordfører Bjørn Ola Aukrust (Ap) i Lom støtter også forslaget.

– At det skal bli skole i Lom, det skal vi få til. Jeg som sosialdemokrat har fryktelig liten lyst på en privat­skole, men skole er viktigere, sier han til Klassekampen.

Ifølge Utdanningsdirektoratet tar det minst ett år å få godkjent en ny privat videregående skole. Første søknadsfrist er 1. februar 2025 og gjelder for mulig oppstart i 2026. Vedtaket i fylkestinget går ut på å fjerne rundt 730 elevplasser fra høsten 2025.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS