Nyheter

Petter Lodden ledet frikommunesekretariatet i Kommunaldepartementet fra 1988–1991.
Petter Lodden ledet frikommunesekretariatet i Kommunaldepartementet fra 1988–1991.

Lyst å bli frikommune? Tenk på dette

Frikommuneveteran mener det er mulig å drive utviklingsarbeid uten å være forsøkskommune. Til dem som vurderer å søke, har han noen råd.

Publisert Sist oppdatert

I overgangen mellom 1980- og 90-tallet ledet Petter Lodden frikommunearbeidet i Kommunaldepartementet. Så ble det mange år hos fylkesmannen/statsforvalteren i Vestfold. Der er pensjonisten fortsatt rådgiver. 

Nylig innledet han på et seminar i regi av Kommunaldepartementet om tillitsreform og det kommende frikommuneforsøket.

I siste episode av podkasten Kontrollutvalget forteller Lodden om erfaringene fra det tidligere frikommuneforsøket. Overføringen av landbruksforvaltningen til kommunene var et resultat av forsøket. – Kommuneloven av 1992 ga også kommunene en betydelig større organisasjonsfrihet enn den gamle loven, forteller Lodden.

Han har et råd til kommuner som vurderer å bli med i det nye frikommuneforsøket. ­– Det første er at kommunene har en åpen og ærlig dialog med seg selv om hva utfordringene er, sier han.

Dialogen må omfatte mange. Deretter må kommunen forsøke å finne ut hva slags grep kommunen må sette i verk. Hvis disse grepene krever fristilling fra lov og regelverk eller en annen funksjonsfordeling, kan et forsøk være aktuelt.

Han oppfordrer også kommuner om å gå sammen om forsøk og om nødvendig også vurdere om de skal søke sammen med statlige aktører.

Samtidig er Lodden klar på at det ikke er nødvendig å være forsøkskommune for å drive utviklingsarbeid.

– Generelt mener jeg at begrensningene oftest ligger i egne hoder og ikke nødvendigvis i lov og regelverk. Et radikalt utviklingsarbeid kan med stor suksess gjennomføres uten å delta i en slik definert forsøksordning, sier Lodden.

Powered by Labrador CMS