Henrik Halleland (KrF) er fungerende ordfører i Stavanger etter at ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) ble sykmeldt.

Måtte brått steppe inn: – Jeg tenkte at en ordfører kan jo ikke gå på dagen

Henrik Halleland (KrF) satt i et styremøte da han plutselig rykket opp som fungerende ordfører i Stavanger. Om han ønsker å bli ordfører, har han ikke rukket å tenke på.

Publisert Sist oppdatert

– Hva tenkte du da ordføreren trakk seg og du plutselig ble ordfører?

FOLKEVALGT

Navn: Henrik Halleland (56)

Posisjon: Varaordfører som er fungerende ordfører.

Bakgrunn: Bonde, tidligere ordfører i Finnøy, ansatt på landbrukskontoret. Utdannet agrotekniker.

Viktigste sak: Næringsutvikling og gode tjenester.

– Det er trist, for vi har jo et politisk prosjekt vi har etablert et flertall rundt, og ordføreren er en sentral person i det. Jeg satt i et styremøte og så at mange hadde ringt meg fra numre jeg ikke hadde lagret. Da jeg gikk ut for å ta en telefon, fikk jeg beskjed om at det kom en bil for hente meg, og at jeg måtte komme meg ned på rådhuset med en gang. Og så tenkte jeg at en ordfører kan jo ikke gå på dagen.

– Men det kunne hun?

– Nei, hun ble sykmeldt, og er det ennå. Så hun er fremdeles ordfører til vi har fått en fritakssøknad og bystyret har behandlet den. Jeg er midlertidig ordfører, og vi skal bare ha en settevaraordfører på bystyremøtene inntil en fritaksmelding er vedtatt.

– Hvordan er stemningen på rådhuset etter at denne saken sprakk?

– Hun er jo en sentral person på rådhuset, så mange synes det var trist og leit. Men vi har ikke noe problem med å håndtere at ordføreren blir sykmeldt. Tjenesteproduksjonen går som normalt, og vi ivaretar ordinær drift. Jeg hadde et kort møte med kommunedirektøren som kunne fortelle hvordan dette skulle gjøres, så det formelle har vi ikke brukt mye tid på.

– Blir det du som tar over som ordfører permanent, eller vil Høyre beholde ordføreren?

– Dette er et voldsomt vanskelig spørsmål. Først må prosessen gå sin gang, og hun må søke om fritak. Den ordføreren som settes inn, må aksepteres av et flertall, og det flertallet vi har nå er Høyre, KrF, Venstre, Pensjonistpartiet og Frp. Så det blir en person fra et av disse partiene.

– Er du kandidat?

– Det har jeg ikke rukket å tenke på. Jeg forholder meg til sykmeldingen.

– Du har vært ordfører i tidligere Finnøy kommune. Hva er den største forskjellen på å lede Finnøy og Stavanger?

– Det er enorm forskjell i størrelse. Alt er større, budsjetter, bystyre og tjenestevolum. Men ellers er det jo det samme lovverket. Det er jo likt.

– Hvordan fungerer sammenslåingen mellom Stavanger, Finnøy og Rennesøy?

– Vi hadde en god prosess på Finnøy, så det har fungert bra, synes jeg. Folkeavstemningen ga også et ja. Nå i ettertid er det nok noen som er misfornøyd med avstanden til kommuneorganisasjonen, men de fleste er veldig fornøyd med økt kvalitet på tjenestene. Psykologtjenester, for eksempel, er mye bedre nå. Det finnes et fagmiljø i Stavanger som vi ikke hadde.

– Det er turbulens i KrF også. Hvem mener du bør bli ny leder av partiet?

– Det vil jeg ikke mene noe konkret om, men det er jo veldig spesielt at de har stelt seg sånn at de må ha på plass en helt ny ledelse. Det er ikke godt håndverk. Prosessen har vært klønete.

– Hvis du var kommunalminister for en dag, hva var det første du ville endre på?

– Jeg ville sørget for at kommunene får nok penger. Mer frie midler til kommunene.

Powered by Labrador CMS