Kommunedirektør Tor Henning Jørgensen i Dønna skjønte allerede som elleveåring at gambling hadde en nedside.

Min første jobb: Tjente sine første kroner på veddemål

De første kronene kommunedirektør Tor Henning Jørgensen i Dønna tjente, gikk til pølse i brød.

Publisert

Tor Henning Jørgensen

Kommunedirektør i Dønna siden 2014.

Utdanning: Jordskiftekandidat ved NMBU.

Arbeidserfaring: Stipendiat ved Institutt for planfag og rettslære, daglig leder – omstilling i HALD, prosjektleder for regional kystsoneplan for Helgeland, næringssjef i Dønna kommune.

Hva var din første betalte jobb? spurte Kommunal Rapport i årets kommunedirektørundersøkelse. Jørgensens første betalte jobb var strengt tatt potetplukking. Men de første kronene han tjente, fikk han etter veddemål.

– Hvordan fikk du «jobben»?

– Under OL i 1972 gjorde jeg to veddemål med nabokona. Det var hun som tok initiativet. Jeg var vel elleve år. Det ene veddemålet var om fireren i kajakk ville ta medalje eller ei. Det andre husker jeg ikke. Det var en olympisk øvelse, det også. Jeg vant to kroner. Jeg husker det ennå. De to kronene brukte jeg på pølse i brød.

– Vurderte du å gjøre en karriere av det?

– Nei. Neste sommer kastet jeg på stikka, og tapte. Jeg skjønte vel da at gambling hadde en nedside. Min første betalte jobb var å plukke poteter for en bonde. Det gikk rykter om at man kunne tjene penger på å plukke poteter. Så da syklet vi bort. Det var vel bare snakk om en dag eller to. 

– Hva gikk den ut på?

– Jeg gikk etter traktoren etter at den hadde kjørt, i rennet, og plukket poteter i ei bøtte. Det var veldig god trening i langsomt og kjedelig arbeid.

– Hva lærte du?

– Jeg lærte at hvis du ikke yter, så tjener du heller ikke penger. Jeg hadde ikke tjent penger hvis jeg i stedet hadde sittet hjemme og lest tegneserier. Totalt tjente jeg fem kroner. Det var noen timers arbeid. Pengene puttet jeg på sparebøssa. Det var vel også en lærdom i å gripe muligheten når den bød seg. 

– Hva har du tatt med deg videre i karrieren?

Kommunedirektørundersøkelsen

  • Kommunedirektørundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.
  • Samtlige kommunedirektører får tilsendt et digitalt spørreskjema via kommunens postmottak.
  • I år ble skjemaet sendt ut i juni.
  • 155 kommunedirektører har besvart årets undersøkelse.

– Penger du har tjent, er penger du har. Fram til da, var penger noe jeg fikk. Men her var det mulig å tjene penger ved å gjøre en innsats. Det at du har en arbeidsevne, har en verdi som kan omsettes til penger. Og ved å tjene egne penger, får du selvstendighet. Min neste jobb var avisbud for Fredriksstad Blad. Og så en del andre sommerjobber av ulik karakter. Blant annet var jeg praktikant i oppmålingsvesenet i kommunen i lønnstrinn 1. 

Powered by Labrador CMS