Ledelse

Kommunedirektør Jan Magne Kåsa Stensrud foran museumsskipet KNM «Narvik».
Kommunedirektør Jan Magne Kåsa Stensrud mønstret på båt allerede som 16-åring. Siden ble det mange år som marineoffiser. Her er han foran museumsskipet KNM «Narvik».

Min første jobb: Var dekksgutt i Karibia

Mens cruiseturistene sov, måtte 16-årige Jan Magne Stensrud opp for å spyle skipsdekk. Nå er han kommunedirektør i Tvedestrand.

Publisert Sist oppdatert

Hva var din første betalte jobb? spurte Kommunal Rapport i årets kommunedirektørundersøkelse. Jan Magne Kaasa Stensrud i Tvedestrand startet karrieren som jungmann i utenriksfart.

– Hvordan fikk du jobben?

Jan Magne Kåsa Stensrud

  • Kommunedirektør i Tvedestrand siden desember 2023
  • Utdanning: doktorgrad i historie, studier i filosofi og religion ved UiA, Sjøkrigsskolen, befalskolen for kavaleriet, skipselektriker.
  • Arbeidserfaring: kommunedirektør i Gamvik, redaktør i Drangedalsposten, 20 år i Forsvaret, deriblant skipssjef på flere fartøy, kommandørkaptein, fleet manager innen shipping.

– Som 8.-klassing visste jeg ikke hva jeg ville bli. En rådgiver på skolen tipset om Statens sjøguttskole i Borre. Som 9.-klassing flyttet jeg på sjøguttskolen, og flyttet på internat med et 20-talls eventyrlystne gutter. Et fantastisk fint år, med kameratskap, disiplin og orden. Da skoleåret var ferdig, var jeg blant de beste karaktermessig, og fikk velge båt først. Jeg valgte M/S Sun Viking, som gikk i cruisetrafikk i Karibia. Jeg var om bord i ni måneder. Det var veldig artig.

– Hva gikk jobben ut på?

–  Man starter som helt grønn. Jeg gjorde vedlikehold på båten: maling, rustpikking. Hjalp til med bæring og henting. Spylte dekket klokka fire om morgenen, slik at dekket skulle være fint til cruiseturistene sto opp. Alt mulig forefallende arbeid. Etter hvert lærte jeg å styre båten og deltok i fortøyning. Vi gikk i et system på tre skift, selv om vi yngste jobbet mest på dagtid. Senere utdannet jeg meg til skipselektriker. Men så ble jeg innkalt til Forsvaret, og der ble jeg i 20 år.

Kommunedirektør-undersøkelsen

Kommunedirektørundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.

Samtlige kommunedirektører får tilsendt et digitalt spørreskjema via kommunens postmottak.

I år ble skjemaet sendt ut i juni.

155 kommunedirektører har besvart årets undersøkelse.

– Hva lærte du?

–  Jeg lærte å innordne meg i hierarkiet. Du krangler ikke med båsmannen, som gjerne er en litt skummel og svartmusket fyr. Jeg lærte å lytte til de eldre matrosene. Du ble raskt satt på plass, om du hadde andre meninger om hvordan arbeidet skulle gjøres. Jeg lærte å samarbeide med andre, lærte folkeskikk, rett og slett. Den viktigste lærdommen var å samarbeide på små flater. Jobbe tett på andre, føle deg viktig og bli respektert.  Jeg flyttet hjemmefra som 16-åring. Jeg savnet familien, men fikk en ny familie i dette tette samholdet på båten.

– Hva har du tatt med deg videre?

–  Jeg er usikker på om tiden som jungmann har gjort meg kvalifisert til å bli kommunedirektør. Men det å ha gått gradene - jobbet fra laveste nivå - ga meg en innblikk som jeg bruker i dag. Du får respekt for den jobben folk gjør, uansett hvor i den kommunale organisasjonen de befinner seg. Ta renholdere, som eksempel. Vi ser dem kanskje ikke til daglig. Men de gjør en utrolig viktig jobb.

Powered by Labrador CMS