I seks uker har Moskenes-ordfører Hanna Sverdrup (Felleslista) holdt et vedtak fra formannskapet skjult for både kommunedirektøren og offentligheten.

Nyheter

Moskenes svarer ikke på pålegg fra Statsforvalteren

Politikernes vedtak om hvordan kommunedirektørens arbeidsforhold skal følges opp har i seks uker blitt holdt skjult av Moskenes kommune. Nå reagerer Statsforvalteren. 

Publisert

– Jeg tror at jeg på nåværende tidspunkt bør være tilbakeholden med å kommentere saken. Det jeg likevel kan si er at det er uvanlig at en kommune unnlater å oversende etterspurte dokumenter til Statsforvalteren. Denne saken vil bli fulgt opp fra vår side, sier fungerende kommunal- og beredskapsdirektør Tor Sande hos Statsforvalteren i Nordland.

Fakta

Medarbeiderutvalget i Moskenes fremmet i vår kraftig kritikk mot kommunedirektøren i en medarbeidersamtale.

I mai svarte kommunedirektøren med å varsle mot tre representanter i medarbeiderutvalget for brudd på kommunens etiske retningslinjer.

Varselet ble rettet mot ordfører Hanna Sverdrup, Hartvig Magnus Sverdrup (begge Moskenes Fellesliste) og Marlene Sæthre (SV).

Fattet hemmelig vedtak

Bak lukkede dører i slutten av juni fattet formannskapet i Moskenes vedtak om hvilket mandat medarbeiderutvalget skulle få i forbindelse med oppfølging av kommunedirektørens arbeidsforhold. 

– Dette er en personalsak, så den lukkes etter paragraf 11–5 i kommuneloven, uttalte ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) under formannskapets møte i slutten av juni.

Etter at saken var ferdig behandlet uttalte ordføreren at vedtaket i saken var unntatt offentlighet og ønsket god sommer.

Har ikke fått svar

Kommunal Rapport krevde innsyn i vedtaket og protokollen fra møtet, men etter seks uker har kommunen fortsatt ikke svart ut innsynskravet. Kommunedirektør Siri Halvorsen har heller ikke fått vite hvordan politikerne skal følge opp hennes arbeidsforhold.

– Jeg er part i saken, og jeg har etterspurt hvilket mandat formannskapet har gitt medarbeiderutvalget i forbindelse med oppfølging av mitt arbeidsforhold. Jeg har ikke fått noe svar på dette, og det synes jeg er svært underlig, sier Halvorsen.

«Anses som nytteløst»

I midten av juli klaget Kommunal Rapport saken inn til Statsforvalteren i Nordland. Statsforvalteren ga kommunen føringer om å behandle innsynskravet, og eventuelt oversende klagesaken til Statsforvalteren for videre klagebehandling. Kommunen fikk beskjed om at saken måtte prioriteres. 

Nesten tre uker senere har kommunen verken gitt innsyn i protokollen eller oversendt dokumentene til klagebehandling hos Statsforvalteren. Dette reagerer overordnet myndighet nå på.

«Ytterligere veiledning herfra om kommunens plikter etter offentleglova anses som nytteløst. Kommunen bes nå omgående oversende etterspurte protokoll med tilhørende dokumenter hit», skriver Statsforvalteren til Moskenes kommune.

Vil ikke kommentere

Kommunal Rapport har vært i kontakt med ordfører Hanna Sverdrup (Moskenes Fellesliste) for å få svar på hvorfor kommunen ikke har svart ut Statsforvalterens anmodninger, og hvorfor kommunedirektøren ikke har fått vite hvilket mandat medarbeiderutvalget har fått.

– Jeg har ingen kommentar på det nåværende tidspunkt, skriver ordføreren på tekstmelding til Kommunal Rapport.

Har anmeldt lekkasjer

I midten av juni vedtok kommunestyret i Moskenes å politianmelde lekkasjer fra et lukket politisk møte i midten av mai. En av begrunnelsene som ble gitt for å politianmelde var at et vedtak fra det lukkede møtet ble gjengitt i lokalavisa Lofotposten.

«Allerede har folkevalgte hevdet vegring for å dele meninger i lukkede møter begrunnet i frykt for å bli gjort ansvarlig og konfrontert med vedtak på tvers av folkeviljen», skrev Svein-Georg Gabrielsen (SV) i sin interpellasjon om å politianmelde lekkasjene. 

«Er ikke hjemmel»

I henhold til kommunelovens skal saksdokumenter og møtebok fra folkevalgte organ være tilgjengelige for allmennheten, noe professor emeritus Jan Frithjof Bernt ved Universitetet i Bergen har tidligere gjort det klart.

«Det at møtet i utvalget og kommunestyret er lukket, er ikke hjemmel for å unnta saksdokumentene, herunder utvalgets innstilling, fra offentlig innsyn», skrev Bernt i Kommunal Rapport i mars i fjor.

Powered by Labrador CMS