Leder Per Torstein Hellumbråten (Frp) i utvalg for næring, miljø og ressurs i Rollag

– Nå er det myr som er i skuddet. Det blir slengt på nye innsigelser hele tiden

Leder Per Torstein Hellumbråten (Frp) i utvalg for næring, miljø og ressurs i Rollag mener kommunene får stadig nye innsigelser å forholde seg til når hytteområder skal utvikles.

Publisert Sist oppdatert

VEGGLI I ROLLAG

– Nå er det myr som er i skuddet. Det blir slengt på nye innsigelser hele tiden, sier leder Per Torstein Hellumbråten (Frp) i utvalg for næring, miljø og ressurs i Rollag.

Hellumbråten skuer ut over «porten til Hardangervidda»; Vegglifjell. Også Norges største naturreservat, Trillemarka-Rollagsfjell, skimtes i det fjerne.

Han ramser opp det han kaller «fraser» som kommunene blir møtt med når områder skal utvikles:

Rollag

  • Ligger i Buskerud
  • Areal: Ca. 450 km²
  • Fritidsbebyggelse: Ca. 2,2 km²
  • Antall hytter: 2.474
  • Antall innbyggere: Ca. 1.400

– Naturmiljø, kulturmiljø, naturmangfold. At kommunene har utført flere konsekvensutredninger og gjort sine vurderinger, er ikke bra nok. Det kommer stadig nye fraser til, sier Hellumbråten.

Fornøyd etter mekling

Utvalgslederen snakker av erfaring. Han har nettopp vært i mekling med Statsforvalteren i Oslo og Viken om kommunedelplanen for Vegglifjell 2019–2035. Arbeidet med planen startet allerede i 2017/2018, og har vært gjennom tre høringsrunder og en meklingsrunde. 

Nylig kom partene til enighet.

– Jeg var redd vi ikke skulle rekke å bli ferdige før planperioden var over, sier Hellumbråten.

Han er fornøyd med meklingsresultatet.

– Vi fikk til og med gjennomslag for unntaksvis å legge infrastruktur gjennom myr.

Les også:

Truede arter

Hellumbråten er selv grunneier i kommunen. Noe av dette ligger innenfor det aktuelle området i Vegglifjell. Men i motsetning til ordføreren, som også er grunneier i Vegglifjell, har han ikke vært inhabil i saker som omhandler området.

Utvalgslederen mener hyttebyggingen har betydd mye for Rollag. I løpet av det siste året har flere lokale bedrifter gått konkurs på grunn av stopp i byggenæringen. Arbeidsplasser har gått tapt.

– Det er sårbart i en bygd som ikke har så mye annet å leve av, sier han.

Utvalgslederen understreker at han ikke er for uhemmet bygging av hytter. Han har forståelse for ønsket om fortetting og at myr og truede arter skal bevares.

– Men det kan jo ikke være sånn at man verner området først, så finner man artene etterpå. Det er rødlistearter nesten overalt hvis man ser godt nok etter, sier Hellumbråten.

– Mange hensyn

Ifølge Artsdatabanken er det registrert 4.957 rødlistearter i Norge. Av disse er 2.752 vurdert som truet.

– Jeg pleier å si at den mest truede arten her er røllinger (navnet på innbyggerne i Rollag), sier utvalgslederen, med et glimt i øyet.

Han er lei av at kommunene framstilles som om de ikke har styring.

– Hyttebygging i dag handler om mer enn å gi en byggetillatelse. Næring, miljø, naturressurser. Alt skal tas hensyn til.

Han mener kommunene tar jobben på alvor, og at de passes godt på av Statsforvalteren. 

– Vi blir irettesatt av Statsforvalteren til enhver tid.

Les også:

Hjemme alene-fest

Hellumbråten får støtte av ordfører Øystein Morten (Ap) i Rollag.

– Vi er avhengige av trivsel hos de som allerede har hytter her. Det er viktig å ha et godt rykte og fornuftige reguleringer, sier Morten.

– Kommunene har hatt barnevakt hvert sekund, mener ordfører Øystein Morten (Ap) i Rollag.

Ordføreren lot seg provosere da stortingsrepresentant og Venstre-politiker Alfred Bjørlo tidligere i år uttalte at han ville ha «mindre kommunal frihet til å bygge ned naturen bit for bit, i 357 hjemme alene-fester i norske kommuner».

– Hjemme alene-fest?! Vi har ikke vært alene ett minutt. Vi har hatt barnevakt hvert sekund. Statsforvalteren passer nøye på. Det har vært et samspill med statlige retningslinjer og lover. Dette er ansvarsfraskrivelse fra politiske partier sentralt, sier Morten.

Powered by Labrador CMS