Direktør i KA Marit Halvorsen, biskop Olav Fykse Tveit, kirkeminister Kjersti Toppe, riksantikvar Hanna Geiran er opptatt av vedlikehold av kirker. Og nå er det penger å hente.

– Nå må kommunene følge med

100 millioner kroner ligger klare til kirkevedlikehold i år. – Nå må kommunene følge med å søke penger til sine kirker, sier kirkeminister Kjersti Toppe (Sp).

Publisert Sist oppdatert

I Norge har vi 1625 kirker, og 975 av dem er verneverdige. De fleste finansieres av kommuner, og forvaltes av det lokale fellesrådet. Det er et stort vedlikeholdsetterslep på kirkene, og nå settes det av store pengepotter som kommunene og fellesrådene kan søke på.

På et arrangement i Trefoldighetskirken i Arendal onsdag kunne statsråd, biskop, riksantikvar og leder for de kirkeansatte fortelle at kirkebyggene nå får store pengesummer fra staten. Kommunenes egenandel blir fra 10 til 50 prosent, alt etter hva det er som skal gjøres.

100 mill. klare

Det var i 2020 at Stortinget vedtok at alle steinkirker fra middelalderen skal ha ordinært vedlikeholdsnivå innen 2030, og da kom et program for vedlikehold og istandsetting av alle kirkebygg. Biskop Olav Fykse Tveit er styreleder i bevaringsprogrammet der 10 milliarder skal gå til å bevare kirker.

– 100 millioner er klare til gryteferdige prosjekter. Vi har allerede fått mange søknader fra Trøndelag og Agder, sier riksantikvar Hanna Geiran. Det er fellesrådene som skal sende søknadene, og Geiran sier at forprosjekter finansieres fullt ut.

Middelalderkirker vil bli prioritert, men kommunene kan søke midler til alle kirker som trenger vedlikehold både utvendig og innvendig.

Samarbeid

Forholdet mellom kirke og kommune er ikke like godt mange steder. Både biskop Tveit og Marit Halvorsen Hougsnæs i hovedorganisasjonen KA håper det gode samarbeidet nasjonalt kan smitte lokalt.

–  Jeg tror dette er et nytt grep som kan fremme samarbeid mellom kommune og fellesråd, sier Tveit. En del av bevaringsstrategien er også å formidle lokalhistorien rundt kirkene, og sørge for at de holdes åpne og tilgjengelige for befolkningen.

Powered by Labrador CMS