Statssekretær i Kulturdepartementet Even Aleksander Hagen og prosjektleder for regionale kulturkretser Birgitte Brekke
Statssekretær i Kulturdepartementet Even Aleksander Hagen og prosjektleder for regionale kulturkretser Birgitte Brekke vil begge at det regionale kulturkretser skal gjøre kulturlivet mer synlig.

Nå skal kulturen strømlinjeformes

Kulturen skal lære av idretten og organisere seg i regionale kulturkretser for å snakke med en stemme.

Publisert Sist oppdatert

Kulturdepartementet har gitt såkalte såkornmidler slik at det frivillige regionale kulturlivet kan organisere seg mer hensiktsmessig. Statssekretær Even Alexsander Hagen (Ap) sa på et arrangement under Arendalsuka tirsdag at kulturen ofte snakker med mange stemmer, mens politikere lytter til brede synspunkter. Derfor bør kulturen lære av idretten som har en regional krets per fylkeskommune, mener han.

Mål om tydeligere stemme

I regjeringens strategi for kulturfrivillighet «Rom for deltakelse» påpekes mangelen på faste strukturer for samordning av interessene til de ulike delene av kulturfrivilligheten på regionalt nivå. Kulturkretsene skal gi større oversikt over og innsikt i kulturfrivilligheten som omfatter alt fra korps og kor til dans og kulturminnevern. Målet er at den regionale kulturen skal få en tydeligere stemme og bli mer synlige.

Vestland, Innland og Trøndelag har gått foran og er piloter, og politiker Tom Svellet som leder hovedutvalget for kultur i fylkestinget i Innlandet er bekymret for finansieringen av de nye rådene.

–  Blir dette nok et byråkratisk mellomledd som vil dra administrative kroner ut av aktivitetene? For hvis fylkeskommunen skal finansiere driften av kretsene, må det tas fra kulturbudsjettet, sa Svellet.

Tippemidler

Liv Bjerke fra Innlandet musikkråd var raskt på banen og forslo en alternativ finansieringskilde.

–  Vi har jo tippemidler som også går til kultur, og vi kan søke midler som skal gå til å lage gode lokalsamfunn.

Birgitte Brekke, prosjektleder for regionale kulturkretser har talt opp hvor mange frivillige regionale kulturorganisasjoner som finnes, og kom fram til minst 152.

–  Det er flere. De meldte seg etter vi var ferdig med opptelling, ler Brekke. 

Bare 23 prosent av dem har samarbeid med andre regionale kulturaktører, og bare rundt 30 prosent har blitt invitert til samarbeid med fylkeskommunen. Fylkeskommunene blir viktige samarbeidspartnere for de nye kulturkretsene.

Powered by Labrador CMS