Paneldeltakerne i Arendal, med Elisabeth Sørbøe Aarsæther i spissen, diskuterte om kommunene er godt nok forberedt på en krigssituasjon.

Kommunenes sårbarhetsanalyser: 

– Nå tør vi å si krig

Når kommunene skal lage sine ROS-analyser, må et krigsscenario være med.

Publisert

ARENDAL

At det skal bli krig i Norge igjen er noe de fleste har vanskelig for å forestille seg, men russernes invasjon i Ukraina har forandret på det. 

Derfor hadde KS også en debatt på Arendalsukas første dag som stilte spørsmålet: Er norske kommuner forberedt på krig?

KS-leder Gunn-Marit Helgesen sa at hun for fem år siden ville sagt at vi er ferdig med krig i Norge og Europa. Nå er hun opptatt av å bygge beredskapen, og KS inviterer til krigsdebatt.

Også nasjonale myndigheter ber kommunene forberede seg på skarpe situasjoner.

–  Nå tør vi å si krig. Vi må være forberedt på krig, sa Elisabeth Sørbøe Aarsæther, direktør for samfunnssikkerhet og beredskap.

Hennes råd til kommunene var å lage et beredskapsråd og skaffe seg en oversikt over hva en har av utstyr og annet som trengs i en krigssituasjon, og hva nabokommuner og fylkeskommunen har.

Krigsscenario

For første gang ber også statsforvalterne kommunene om å lage et krigsscenario i sine risiko og sårbarhetsanalyser, såkalte ROS-analyser.

–  Vi er ikke forberedt på krig. For det er første gang vi har fått beskjed om å lage et scenario for krig, sa ordfører Wenche Pedersen i Vadsø. Men i Finnmark har nabokommuner og fylkeskommunen begynt å diskutere krigsberedskap i fellesmøter, så noe er på gang.

Ordfører Pedersen er optimist, og tror kommunene kan takle en krigssituasjon.

–  Pandemien viste at kommunene er veldig gode på å snu seg fort. Vi var også gode på informasjon til befolkningen. Så vi har mye erfaring å bygge på, sa Pedersen.

Erfaringer fra ukrainske kommuner viser at kommunenes oppgaver i krig er å drifte tjenestene så normalt som mulig. Skole, barnehage og eldreomsorg bør gå som normalt. Ukrainske ordførere sa på videolink under debatten at normal drift med 30 prosent færre ansatte er det man bør planlegge for.

Powered by Labrador CMS