Geir Aga er ny administerende direktør i KS.

Ny KS-direktør: Nå blir lederskap ekstra viktig

– Vi står ved et veiskille hvor vi ikke kan få alt vi tror vi kan få, sier den nye administrerende direktøren i KS, Geir Aga, i ukas utgave av podkasten Kontrollutvalget.

Publisert Sist oppdatert

Ett av Agas første oppdrag i KS var å møte kommunalministeren i krisemøte om kommuneøkonomien i 2024.

De siste beregningene viser at kommunene mangler minst 15 milliarder i 2024, og nå spørs det hvor mye staten kan hoste opp i nysalderingen i desember.

– Sånn vi oppfatter det nå, har vi en felles virkelighetsforståelse, og så er det spennende å se hva Stortinget gjør, sier Aga.

Han har tro på at Kommune-Norge skal klare dette, som sektoren har klart tidligere kriser. Aga ser historisk på det.

– Vi har jo trent på dette siden 1837, så vi er ikke helt ferske i gamet. Det er hundre år siden 1920. Da var det helt krise i kommunene. Da gikk kommunesektoren til Stortinget og sa at vi er nærmest uten midler til å drive kommunene. Og hundre år etter er vi der igjen. Så dette må vi klare sammen med stat, fylker, kommuner, frivillig sektor og næringslivet. Samfunnsoppdraget vårt er akkurat det samme som tidligere. Dette skal vi klare sammen, sier Aga.

Han mener robust lederskap blir viktig framover.

– Lederne må komme med forslag om de vanskelige valgene fundert på kunnskap, og de må få med seg folk i egen organisasjon og innbyggere. Nå som endringstempoet blir mye høyere, er det en viss risiko for å gjøre feil eller å gjøre noe vi må lære av. Men vi kan ikke stå og si til innbyggerne at dette skal vi lære av, for de forventer at vi skal gjøre det riktige hele tiden, sier Aga.

Aga er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har i tillegg en Master of management i endringsledelse.

Før han ble kommunedirektør i Bærum kommune i 2020, var han kommunaldirektør for byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo kommune i elleve år. Han har også vært divisjonsdirektør i Skatteetaten og leder av Oslo kemnerkontor.

Powered by Labrador CMS