«Et samlingspunkt for hele bygda i skole og fritid». Dette var en av grunnene til at Bø skule i Hå ble kåret til Årets skolebygg 2017. Dette rimer med nye råd fra SINTEF om nye skolebygg: Skolebygg bør utformes slik at de kan brukes av alle, også utenfor skoletid.

Nye råd for skolebygg er klare

Skolebygg bør være for alle generasjoner. Slik kan de bli del av en bærekraftig stedsutvikling. Dette er budskapene i SINTEFs råd for nye skolebygg.

Publisert

Nye skoler bør være en del av bærekraftig stedsutvikling. Skoleanlegg bør plasseres og utformes slik at de også kan brukes utenfor skolens åpningstid. Skolen bør utformes slik at den blir et sted for uformelle møter mellom barn og voksne slik at det dannes fellesskap på tvers av generasjoner.

Dette er noen av budskapene i SINTEFs nye råd for bygging av nye skolebygg.

Rådene skal sikre at skoleanlegg planlegges og bygges til beste for lokalmiljøet.

Trygge gang- og sykkelforbindelser for elevene er også en del av anvisningene.

– Ved plassering av skoler bør kommunen prioritere sentrumsutvikling. De bør undersøke hva skolen og tilhørende anlegg som flerbrukshall og svømmehall kan tilføre et sted, og hvordan det kan skapes sambruk med andre offentlige og private funksjoner i tettsteds- og byutvikling.

Det sier arkitekt og seniorrådgiver Luise Schlunk i SINTEF.

Brukermedvirkning

De nye anvisningene omhandler blant annet stedsutvikling, identitet og sambruk og planlegging, plassering på tomt, trafikksikkerhet og parkering i tillegg til materialer og innredning.

– Hvert skoleprosjekt bør vurderes med hensyn til sambruk og samlokalisering med andre funksjoner. Det kan gi bedre ressursutnyttelse for flere virksomheter, sier Schlunk.

Brukermedvirkning har også fått plass i de nye anvisningene som er utarbeidet i samarbeid med tre arkitekter.

Anvisningene kan lastes ned på SINTEFs nettsider.

Powered by Labrador CMS