Nyheter

Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø ble varslet mot av økonomisjef Ibrahima Mboob. Ordføreren erkjenner at han har «trådt inn i administrasjonen».
Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø ble varslet mot av økonomisjef Ibrahima Mboob. Ordføreren erkjenner at han har «trådt inn i administrasjonen».

Økonomisjefen ble suspendert tre dager etter at han varslet mot ordføreren

Etter 46 minutter i stillingen gjorde konstituert kommunedirektør i Bø det klart at hun trolig ville suspendere økonomisjefen. Tre dager tidligere hadde økonomisjefen varslet mot ordføreren.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror det er to varsler, ett som går sammen med et annen og ett utenom, men jeg har ikke lest det så mye. Jeg kjenner ikke til detaljene. Jeg har forsøkt å holde meg borte fra denne saken, sier ordfører Sture Pedersen (H).

Handlet raskt

I et ekstraordinært kommunestyremøte 25. april ble kommunedirektør Gunnstein Flø Rasmussen suspendert av kommunestyret. Kultur- og næringssjef Kine Anette Johnsen ble umiddelbart konstituert som ny kommunedirektør.

Dokumentasjon som Kommunal Rapport har tilgang til, viser at 46 minutter etter at kommunestyrets møte ble avsluttet, fikk økonomisjef Ibrahima Mboob beskjed om å innfinne seg på rådhuset en knapp time senere. I det påfølgende møtet på rådhuset ble han av den nye kommunedirektøren varslet om at han ville bli suspendert.

Tidligere kommunedirektør Flø Rasmussen har tidligere uttalt til Kommunal Rapport at han ikke hadde funnet noe grunnlag for å suspendere økonomisjefen.

Kommunal Rapport har vært i kontakt med økonomisjef Ibrahima Mboob. Han uttaler at han ikke vil kommentere saken.

Den nye kommunedirektøren har funnet følgende grunnlaget for å suspendere økonomisjefen:

  • Det skal ha kommet flere varsler mot ham som omhandler frykt og trakasserende atferd.
  • Mistanke om at økonomisjefen har tilgodesett seg selv med økonomiske fordeler.
  • Mangelfull ivaretakelse av årsregnskapet.

– Hvordan kunne du etter 46 minutter i den nye stillingen finne grunnlag for å suspendere økonomisjefen?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg kommenterer ikke personalsaker, sier konstituert kommunedirektør Kine Anette Johnsen.

Konstituert kommunedirektør Kine Johnsen vil ikke kommentere sin raske beslutning om å suspendere økonomisjef Ibrahima Mboob.
Konstituert kommunedirektør Kine Johnsen vil ikke kommentere sin raske beslutning om å suspendere økonomisjef Ibrahima Mboob.

Varsel mot ordføreren

I midten av mai behandlet varslingsutvalget i Bø kommune to varsler mot folkevalgte i kommunen. Kommunal Rapport har krevd innsyn i varslene, men kommunen har avslått innsyn i to av dokumentene og gitt delvis innsyn i det tredje.

Det siste varselet kom 22. april, tre dager før både kommunedirektøren og økonomisjefen ble suspendert og varslet om suspensjon. Varselet var rettet mot ordføreren, og avsender er økonomisjef Ibrahima Mboob.

«Slik varselet mot person B foreligger finner varslingsutvalget ikke grunnlag for å gå videre med saken», er varslingsutvalgets vedtak.

Hva konkret økonomisjefen varsler om, vil kommunen ikke opplyse om.

– I fare for å trå feil velger jeg ikke å kommentere denne saken, sier varaordfører Jenny Tande Fagereng (H).

Hun er nestleder i varslingsutvalget og partikollega til ordfører Sture Pedersen.

Vil ikke snakke

Opposisjonspolitiker Berit Hansen (Sp) bekrefter at varslingsutvalget har behandlet varselet mot ordføreren.

– Varselet ble enstemmig avvist, men jeg kan ikke gå inn i selve saken, sier Hansen.

– Hva tenker du om at økonomisjefen blir suspendert tre dager etter at han varslet mot politisk ledelse?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Hansen.

Opposisjonspolitiker Tom Tobiassen (Ap) vil ikke uttale seg.

– Jeg vil ikke uttale meg om denne saken. Jeg ønsker ikke å snakke med deg, sier Tobiassen.

Ordføreren ble i møtet erstattet av en vararepresentant, Håkon Ulriksen (H), og tre av fem representanter i varslingsutvalget er partikollegaer til personen varselet var rettet mot.

Konstituert kommunedirektør Kine Anette Johnsen var også til stede under varslingsutvalgets behandling av varselet mot ordføreren.

– Tenker du at partikollegaene til ordføreren er habile til å behandle et varsel mot ordføreren?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier kommunedirektør Johnsen.

Økonomisjef Ibrahima Mboob vil ikke kommentere sine varsler mot ordføreren og en annen politiker i Bø.
Økonomisjef Ibrahima Mboob vil ikke kommentere sine varsler mot ordføreren og en annen politiker i Bø.

Varsel mot politiker

Det første varselet skal ha blitt fremmet av økonomisjefen 8. mars, og det var rettet mot en kommunestyrepolitiker.

«Dette dokumentet er en varsling knyttet til et møte i en personalsak der ansatt i Bø kommune er involvert og der en folkevalgt har deltatt som ombudsmann for den ansatte», heter det i kommunens behandling av krav om innsyn i dokumentet.

I dette møtet skal det ha kommet fram ting som økonomisjefen har reagert så kraftig på at han valgte å varsle mot politikeren om kritikkverdige forhold.

Varslingsutvalget mener imidlertid at politikeren deltok i møtet som privatperson, og dermed kan de ikke behandle varselet.

«Varslingsutvalget oppfatter person A som en privatperson i saken. Varslingsutvalget kan derfor ikke behandle saken», står det i møteprotokollen fra varslingsutvalgets møte.

Viser til to varsler

Ordfører Sture Pedersen mener at det er snakk om to varsler fra økonomisjefen mot ham.

– Hva tenker du om at økonomisjefen har varslet mot deg?

– Jeg har tidligere vært veldig åpen på at jeg har trådt veldig langt inn i administrasjonen på en masse ting, og det kan hende at jeg skulle gjort dette tidligere. Jeg har gjort dette i de beste hensikter, og om noen mener at dette skulle jeg ikke gjort, så må jeg leve med det. Det viktigste for meg har vært å få på plass årsregnskapet. Der er vi veldig på utur, sier Pedersen.

– Tre dager etter at økonomisjefen varsler mot deg blir han suspendert. Har dette en sammenheng?

– Da varslet kom begynte det å tegne seg et bilde av at vi måtte gjøre noe for å få levert inn regnskapet, og dette hadde jeg signalisert flere ganger. I løpet av denne helga trykket flere politikere på om at vi måtte komme oss videre, men det gjaldt kun i forhold til kommunedirektøren, sier Pedersen.

Avviser politisk innblanding

Ordføreren peker på at det hele tiden har vært årsregnskap og arbeidsmiljø på økonomiavdelingen som har vært hans prioritering opp mot kommunedirektøren.

– Så har sikkert konstituert kommunedirektør gjort egne vurderinger opp mot økonomisjefen, sier Pedersen.

– Etter 46 minutter i stillingen innkaller kommunedirektøren til møte der hun varsler om at økonomisjefen vil bli suspendert?

– Det må du ta med kommunedirektøren, sier Pedersen

– Har dere politikerne deltatt i saksbehandlingen av denne suspensjonen?

– Nei, det har vi ikke, sier ordføreren.

Viser til reprimande

Til Vesterålen Online uttalte kommunestyrepolitiker Berit Hansen 11. mai at hun opplevde suspensjonene av kommunedirektøren og økonomisjefen som dramatiske, og at kommunestyret har vært informert om hva som skulle skje.

– Det er kommunedirektøren som har ansvaret for sin økonomisjef, så vi måtte først konstituere kommunedirektør. Så var det dennes jobb å suspendere. Det har gått litt steg for steg. Men vi var informert om hva som kom til å skje. Det er ikke slik at politikerne ikke har visst. Vi har vært informert om hva som kom til å skje, uttalte Hansen til lokalavisen i mai.

– Suspenderte dere kommunedirektøren for at ny kommunedirektør kunne suspendere økonomisjefen?

Jeg har fått en reprimande for min uttalelse om hva som skjedde på dette møtet, så jeg vil ikke uttale meg, sier Berit Hansen til Kommunal Rapport.

– Hvem har gitt deg reprimande?

– Jeg har ingen kommentar, sier Hansen.

Ordfører Pedersen avviser at han har gitt noen reprimander for å uttale seg om denne saken.

– Jeg har vel uttalt at vi må være forsiktige med å uttale oss om saker som har gått bak lukkede dører, men jeg har ikke gitt noen reprimander, sier han.

Powered by Labrador CMS