Nyheter

– Jeg tar kommunestyrets vedtak til etterretning, sier Tone Marie Nybø Solheim.
– Jeg tar kommunestyrets vedtak til etterretning, sier Tone Marie Nybø Solheim.

Omstridt kommunedirektør må gå

Grimstads toppsjef gjennom fire år, Tone Marie Nybø Solheim, slutter etter at 20 av 35 representanter i kommunestyret i går stemte for et «mistillitsforslag» mot henne.

Publisert Sist oppdatert

Foranledningen for avgangen var kommunestyrets behandling tirsdag av en sak fra kontrollutvalget som omhandlet innkjøp av konsulent- og rådgivningstjenester fra Agenda Kaupang over terskelverdien på 1,3 millioner kroner i anskaffelsesloven og brudd på kommunens innkjøpsregler.

Kommunedirektørens støttespillere argumenterte for at saken burde sendes tilbake til kontrollutvalget på grunn av mangelfull saksbehandling, men dette falt.

I stedet ble dørene lukket, og da de åpnet, var hun i realiteten avsatt mot stemmene fra KrF, Frp, og deler av Sp, Høyre og MDG. Da var det vedtatt at det skal inngås en avtale om at arbeidsforholdet opphører.

Fortsetter foreløpig å jobbe

– Jeg tar vedtaket i kommunestyret til etterretning. Fram til det foreligger en løsning, vil jeg fortsette for fullt å jobbe til det beste for innbyggerne og medarbeidere, skriver Tone Marie Nybø Solheim i en sms til Kommunal Rapport.

Hun peker på at hun synes det er fantastisk å jobbe for Grimstad kommune, og at det nå er viktig å sikre ro og kontinuitet for alle. Hun viser til at kommunen står midt oppe i et utfordrende budsjettarbeid, har en krevende omstillingsprosess som pågår, og at det er økende bekymring rundt smittesituasjonen nasjonalt.

Mange konfliktsaker

Da Solheim begynte som rådmann i 2016, «arvet» hun den mye omtalte helsekjøpssaken, som omhandlet ulovlige innkjøp for ca. 100 millioner kroner. Spesialrådgiver Ragnar Holvik varslet om denne saken, og i årene etter varslet han flere ganger om ulovlig gjengjeldelse for varslingen, uten å vinne fram.

Økonomisjef Helge Moen, som var den andre varsleren, inngikk i desember 2018 et forlik og sluttet i kommunen.

Også andre varslings- og konfliktsaker har preget kommunen sterkt i flere år.

– Uryddig av kommunestyret

Kjetil Glimsdal (KrF), som var ordfører i forrige periode og én av Solheims støttespillere, synes kommunestyret har opptrådt uryddig.

– At kommunedirektører må gå, det skjer, men da er det desto viktigere å opptre ryddig, sier han.

Han mener saken om Agenda Kaupang ble brukt som en brekkstang mot henne, og at kontrollutvalgets sak var så mangelfull at den burde fått ny behandling.

– Det er beklagelig at Tone Marie Nybø Solheim ikke fikk vist sitt beste innen innovasjon og nytenkning, som var bakgrunnen for at vi ansatte henne. I stedet for å drive utvikling, ble hun opptatt med å rydde i saker med røtter tilbake i tid, sier Glimsdal.

– Har holdt oss til saken

Arnt Gunnar Tønnesen, gruppeleder i Venstre og partiets ordførerkandidat ved siste valg, har vært en av kommunedirektørenes kritikere. Han avviser likevel at andre ting enn Agenda Kaupang-saken ligger bak mistilliten.

– Vurderingene er nok ulike fra parti til parti, men vi i Venstre har forholdt oss strengt til denne saken. Vi ville ikke blande inn andre vurderinger, selv om vi har vært kritisk til hvordan varsler og varslere har blitt håndtert, sier han.

– Mange har lyst til å fortsette å diskutere disse sakene, men nå er det viktig at vi besinner oss. Dette er en vanskelig situasjon både for politikerne og organisasjonen. Vi må gå sammen om å bygge kommunen og ikke bli værende i konflikt, sier han.

Powered by Labrador CMS