Stanges ordfører Truls Gihlemoen (Frp) vil gjerne diskutere hvordan samarbeidet med Hamar har vært siden 2016, men tiden er ikke moden for en sammenslåing, mener han og et enstemmig formannskap.

Ønsker ikke å diskutere sammenslåing nå

Hamar vil snakke med Stange om kommunesammenslåing, men formannskapet i Stange mener tiden ikke er moden.

Publisert Sist oppdatert

Det var i midten av juli at formannskapet i Hamar ga ordføreren tilslutning til å  invitere Stange med på en diskusjonen om sammenslåing av de to kommunene. Hamar mener spørsmålet nå er blitt aktuelt etter at de tre kommunestyrene i Østre Toten, Vestre Toten og Gjøvik kommune vedtok å utrede en mulig kommunesammenslåing.

Stange kommune

Fylke: Innlandet

Innbyggere: 21.000

Areal: 724 kvadratkilometer

Ordfører: Truls Gihlemoen (Frp) (fungerende)

Onsdag 27. august vedtok formannskapet følgende om sammenslåing med Hamar:

«Formannskapet i Stange opplever ikke at tiden er moden for en diskusjon om kommunesammenslåing på det nåværende tidspunkt. Ordfører får mandat til å gå i dialog med ordfører i Hamar kommune med hensikt om starte en prosess som gir innsikt og kartlegger erfaringer fra den gang kommunestrukturen sist gang ble behandlet i kommunestyret i 2016, hvordan samarbeidet har gått, og hvordan det kan videreutvikles.»

Onsdag lå invitasjonen fra Hamars ordfører på formannskapets bord i Stange. Og selv om meningene om sammenslåing er delte, samlet formannskapet seg enstemmig om  et vedtak der det heter at tiden ikke er moden for en diskusjon om kommunesammenslåing på det nåværende tidspunkt. Stanges ordfører får dog mandat til å diskutere med Hamars ordfører hvilke erfaringer man har gjort seg etter kommunereformen i 2016. 

Sa nei i 2016

I 2016 sa Stange nei til å slå seg sammen med andre kommuner. Hamar var åpen for en sammenslåing.

– Noen ønsker kommunesammenslåing, andre ønsker det ikke. Formannskapet står likevel sammen om at det er for tidlig å ta den diskusjonen nå, bare basert på den henvendelsen vi fikk fra nabokommunen. Men vi ønsker en faktabasert tilnærming på det samarbeidet vi har hatt med Hamar siden 2016, sier fungerende ordfører Truls Gihlemoen (Frp) i Stange.

Stangepolitikerne vil altså gå gjennom de interkommunale samarbeidene de har med Hamar og se hvordan det har fungert. 

– Det betyr at vi nå verken sier ja eller nei til sammenslåing. Men det er et klart ja til å diskutere samarbeidet og videreutvikle det gode forholdet og samarbeidet vi har med Hamar, sier Gihlemoen.

Ordføreren selv sier han var en uttalt tilhenger av kommunesammenslåing i 2016, og at han fortsatt mener at det vil være en styrke å være en større kommune.

– Vi mangler en stor motor i Innlandet. Og med den diskusjonen som er på vestsida av Mjøsa med Østre og Vestre Toten og Gjøvik, kan vi få et endret tyngdepunkt rundt Mjøsa og i Innlandet. Samtidig er Stange en veldrevet kommune som leverer gode tjenester. Men det er klart at vi som andre kommuner har økonomiske utfordringer, sier Gihlemoen.

Hamar kommune

Fylke: Innlandet

Innbyggere: 32.000

Areal: 351 kvadratkilometer

Ordfører: Vigdis Stensby (By- og bygdelista)

I et brev datert 18. juli skriver Hamars ordfører Vigdis Stensby til Stange kommune:

« I lys av vedtak i de tre kommunestyrene i Østre Toten, Vestre Toten og Gjøvik kommune om å utrede en mulig kommunesammenslåing, samt en endret kommuneøkonomi har ordfører i Hamar kommune tatt opp spørsmålet om mulig kommunesammenslåing i formannskapet. 

Formannskapsmøtet i Hamar ga 12.juni 2024 ordfører tilslutning til å kontakte Stange kommune for å opprette dialog om spørsmålet. 

Som en oppfølging av formannskapets tilslutning inviteres ordfører i Stange kommune til innledende samtaler med ordfører i Hamar. »

Han ser også at det kan være skjær i sjøen når kommuner slår seg sammen.  

– Når det er flere organisasjoner som skal samkjøres, så er det mye arbeid for å bygge en helhetlig kultur og bli én kommune. Man skal ikke kimse av hvor store forskjellene i de ulike  organisasjoner kan være, sier ordføreren.

Men i første omgang blir det nå altså å sende en takk for invitasjonen til Hamars ordfører og be om et møte for å snakke om samarbeidet mellom de to kommunene. Stange-ordføreren ser heller ikke bort fra at de to kommunene kan ta et felles formannskapsmøte for å diskutere samarbeidsløsninger.

Ordfører Vigdis Stensby i Hamar

Ikke skuffet

Ordfører Vigdis Stensby (By- og bygdelista) i Hamar sier hun ikke er skuffet over at Stange-politikerne nå ikke sier ja til sammenslåing.

–  Jeg er først og fremst fornøyd med at formannskapet klarte å samle seg om et felles vedtak. Jeg hadde ingen forventning om at det skulle komme et unisont ja fra Stange om at vi nå skal jobbe aktivt for sammenslåing, for jeg vet jo at det er ulike syn i den kommunen på dette, sier Stensby.

Hun tror ikke en sammenslåing er skrinlagt en gang for alle. Lenger fram i tid ser hun ikke bort fra at utredninger vil peke på flere fordeler enn ulemper og at flertallet i Stange vil ønske seg en sammenslåing. Stensby selv tror de to kommunene ville fått større ressurser til utvikling om de hadde slått seg sammen.

– Hamarregionen er jo i sterk utvikling. Vi har vekst i innbyggere, vi har et variert næringsliv. Vi har fått på plass E6 og jobber med dobbeltspor på jernbanen. Jeg tror at kommunens rolle som samfunnsutvikler ville styrket seg hvis vi hadde tenkt enda mer felles og ikke hver for oss. Formannskapets vedtak er positivt i det at vi nå kan starte samtaler slik at vi kan se på de mulighetene vi har for hva våre to kommuner kan få til sammen, sier Stensby.

Powered by Labrador CMS