Et jordras stenger E6 sør for Krekke i Ringebu kommune i Gudbrandsdalen.

Oppgitt ordfører etter nye ras: – Nå trengs ny E6 fra Øyer til Otta

– Gudbrandsdalen er delt i to, og vi blir delvis isolert her oppe ved slikt uvær. Vi har ikke avlastningsveier heller, sier Ringebu-ordfører Arne Fossmo (Ap).

Publisert

Tungt regn har rammet Østlandet det siste døgnet, og verst ugagn har det gjort i Gudbrandsdalen. E6 er stengt sammen med jernbane og en rekke fylkesveier. Ordfører Arne Fossmo måtte selv benytte både fjell- og seterveier for å komme seg til Lillehammer i dag, onsdag.

– E6 er hovedveien mellom Oslo og Trondheim, og det byr på store problemer når den blir stengt i flere dager. Men Nye Veier og Samferdselsdepartementet har ingen planer om å bygge ny E6, sier Fossmo. 

Trailertrafikken er omdirigert gjennom Østerdalen.

Tirsdag morgen gikk et jordskred på mellom 30 og 40 meter over E6 ved Krekke i Ringebu kommune. E6 ble stengt med umiddelbar virkning. 

Også den gamle europaveien som går parallelt og en lokal omkjøringsvei på motsatt side av Gudbrandsdalslågen, er stengt.

Kommunen har jobbet med å sikre bekker, vassdrag og stikkrenner siden Hans-uværet i fjor, og også denne gangen var de ute med alle tilgjengelig maskiner og mannskap før regnet satt inn og under hele uværet.

– Vi har evakuert 32 personer bare her i Ringebu, og 14 har fått flytte hjem igjen. Alt beredskapsarbeidet fungerer bra både fra kommunen, fylkeskommunen og Statsforvalteren, men i etterkant av dette, må vi få NVE på banen. Fylkeskommunen, kommunen og grunneierne må forlange at NVE bidrar med betydelige midler, sier Fossmo. 

Ikke like ille som Hans

Hele 17 fylkesveier har vært stengt på 21 punkter i Innlandet fylkeskommune. 

Kommunene Ringebu, Gausdal, Øyer og Ringsaker er hardest rammet.

– Nå har vi oppløst krisestaben, og åpnet rundt ti veier, sier kriseleder Lars Alhaug i Innlandet fylkeskommune. 

Geologer jobber inne i rasområdene for å vurdere om det er sikkert å åpne veier.

– I Ringebu har det gått to ras, og et tredje kan komme. I Brumunddal er en gang- og sykkelvei tatt av vannmassene, men ellers er det ikke gått bruer denne gangen, sier Alhaug, og legger til:

– Dette er betydelig mindre enn Hans-uværet. Da røk fem brukonstruksjoner og over 200 veier var stengt. Men dyrt blir det å rydde opp denne gangen også.

Powered by Labrador CMS