Nyheter

Dronning Sonja og Vågå-ordfører Harald Sve Bjørndal (Bygdelista) under utstillingen i Galleri Ullinsvin. Bildene ble kjøpt av Vågå kommune.
Dronning Sonja og Vågå-ordfører Harald Sve Bjørndal (Bygdelista) under utstillingen i Galleri Ullinsvin. Bildene ble kjøpt av Vågå kommune.

Ordfører kritiseres etter kjøp av dronningkunst

Vågå kommune har sikret seg fire kunstverk av dronning Sonja til en verdi av til sammen 500.000 kroner. Vågå Ap kritiserer prosessen rundt kunstkjøpet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å vite hvem som var involvert i kjøpet, og hvorfor ikke varaordfører, kommunestyret og formannskapet ble informert, sier varaordfører og gruppeleder Live Langøygard (Ap).

Siden 24. juni har det kommunalt eide Galleri Ullinsvin i Vågå stilt ut grafikk og keramikk laget av dronning Sonja. En måned etter åpning er nesten alle bilder solgt. Blant kjøperne er Vågå kommune, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Prosessen rundt kunstkjøpet har fått Aps kommunestyregruppe til å reagere. I et leserinnlegg i Gudbrandsdølen Dagningen kritiseres ordføreren for kjøpet. Kommunestyregruppa mener det hele virker som en spontan handling fra ordføreren.

– Riktignok er det ferietid, men vi er da tilgjengelige digitalt og slik sett enkle å få tak i. Kjøpet kunne i det minste ha blitt tatt opp med gruppelederne, sier Langøygard.

Skal henge i nytt sykehjem

Selv sier ordføreren at han falt for dronningens kunst da han deltok på utstillingens åpningsdag.

– Jeg syntes at bildene ville passe godt i kommunens nye sykehjem når det står ferdig, sier ordfører Harald Sve Bjørndal (Bygdelista) til Kommunal Rapport.

Ordføreren forteller at han reserverte fire av kunstverkene, som alle har «Vågå» i tittelen, til en pris av 125.000 kroner per bilde.

Deretter ga han beskjed til kommunedirektøren, som tok med seg både prosjektlederen og arkitekten for sykehjemmet til galleriet for å beskue kunsten nærmere.

– De var alle enige om at bildene ville passe fint i det nye sykehjemmet, sier ordføreren.

Han understreker at det var kommunedirektøren som sto for selve kjøpet.

– Jeg forstår ikke helt kritikken fra Ap, sier Bjørndal.

Krever redegjørelse

Langøygard og resten av kommunestyregruppa vil be om en redegjørelse fra ordføreren på det første møtet etter sommerferien, mest sannsynlig vil det skje på et kommunestyresmøte i slutten av september.

Langøygard mener at det burde settes ned en egen utsmykningsgruppe når nye, kommunale bygg skal dekoreres. Hun har vanskelig for å forstå hvorfor kunstkjøpet måtte skje midt i sommerferien.

– Vi har visst om denne utstillingen lenge. Hvis det var et ønske om å kjøpe dronningens kunst, kunne vi fått en sak på bordet før vi gikk ut i ferie. Det nye sykehjemmet er heller ikke ferdig og vi vet ikke hva sluttsummen blir, sier Langøygard.

Sitter på stor kunstsamling

Noe annet som gjør Aps kommunestyregruppe ekstra kritiske til kunstkjøpet er at kommunen allerede har en relativ stor kunstsamling stående på lager.

Ifølge kommunedirektøren er det ikke plass til å henge opp kunsten. I november i 2021 ble det derfor lagt fram en sak som omhandlet salg av kommunens kunst. Da saken ble behandlet i kommunestyret ble det i stedet vedtatt å gi kommunedirektøren oppdraget med å registrere kommunens maleri-, kunst og håndverksamling.

Aps kommunestyregruppe mener kommunen bør ta i bruk kunsten som allerede finnes.

«Vågå og regionen elles har mange framifrå utøvande kunstnarar. Om det skulle kjøpast inn kunst, hadde det vore på sin plass at desse hadde vorte med i vurderinga», skriver Ap i leserinnlegget.

Ordføreren forteller at kommunen nå sitter med en god oversikt over kunsten den eier.

– Jeg har forstått det slik at en god del av kunsten skal brukes, men at vi også trenger noe nytt og moderne, sier Bjørndal.

Powered by Labrador CMS