Tron Strand, leder av Pressens offentlighetsutvalg, mener at Kommunal- og distriktsdepartementet ikke kan leve med funnene i utvalgets ferske undersøkelse.

Over 50 kommuner har politiker­­portaler som er lukket for offentligheten

Pressens offentlighetsutvalg har undersøkt hvor mange kommuner som har politikerportaler som bryter med offentlighetsprinsippet. Omfanget overrasket utvalget.

Publisert Sist oppdatert

– Grunnleggende demokratiske rettigheter blir brutt i over 50 norske kommuner. Det er svært alvorlig. Dette kan ikke Kommunal- og distriktsdepartementet stilltiende sitte og se på, sier leder Tron Strand i Pressens offentlighetsutvalg.

Startet i Larvik

Etter en klagesak om bruken av «politikerbobla» i Larvik slo Sivilombudet fast at digitale portaler der folkevalgte legger inn politiske forslag som er synlig for de andre politikerne, også skal være åpne for allmennheten

– I forbindelse med klagesak i Larvik-saken kom det fram at det trolig var mange andre kommuner som hadde en tilsvarende portal. Dette ønsket vi å undersøke, sier Strand.

Tekniske begrensninger

Pressens offentlighetsutvalg har i lys av denne uttalelsen kartlagt hvor mange kommuner som benytter seg av tilsvarende digitale portaler, og hvor mange som sikrer innsynsrett i tråd med Sivilombudets uttalelse. Funnene viser at: 

  • Minst 156 norske kommuner bruker en digital politikerportal på lik linje med Larvik
  • 80 av kommunene bruker portalene på en måte som åpner for innsyn og er i tråd med regelverket.
  • 53 kommuner har en bruk som utvalget mener er i strid med offentlighetsprinsippet. I disse kommunene åpnes det ikke for innsyn i portalene i forkant av møtene.
  • 36 kommuner opplyser at årsakene til at de ikke er mer åpne er tekniske begrensninger.

Ble overrasket

I portalene offentlighetsutvalget mener er i strid med offentlighetsprinsippet og Sivilombudets uttalelse, kan politikerne kan legge inn forslag i portalene i forkant av møtene.

Hovedproblemet med dette er at forslagene er synlige for politikerne før møtene, men ikke for allmennheten. Offentligheten mener at disse kommunene har flyttet deler av sin politiske saksbehandling inn i et rom som ikke er åpent for allmennheten.

– Vi er overrasket over at så mange kommuner setter grunnleggende rettigheter for sine innbyggere ut av spill, og vi kan ikke forstå at lokalpolitikerne vil være bekjent av dette, sier Strand.

Vil være åpen

Larvik har tatt Sivilombudets konklusjon til etterretning, og kommunen har gjort forsøk på å sørge for at portalen åpner for innsyn for allmennheten. Så langt har kommunen ikke lyktes med dette.

– Vi ønsker at det politiske forvaltningen skal være transparent, slik at både innbyggere og presse kan holde seg fortløpende orientert. Vi har ikke klart å få til endringer som sørger for innsyn, og «bobla» er derfor under avvikling, sier ordfører Birgitte Gulla Løken (H) i Larvik.

Har gjort endringer

For å sikre at offentligheten får innsyn i forslagene som politikerne legger inn i «bobla», har kommunen fortløpende publisert forslagene på kommunens nettside.

– Hvis politikerne bokstavelig talt lever i sin egen «boble», kan dette føre til at viktige saker og beslutninger går under radaren for innbyggerne og pressen. Slik kan vi ikke ha det, og derfor har vi foretatt endringer, sier ordføreren.

 Kommunal Rapport opplyser om at journalisten som har skrevet denne saken også er medlem av Pressens offentlighetsutvalg.

Powered by Labrador CMS