Ole-Wilhelm Meyer er direktør i Allstad AS, tidligere Opplysningsvesenets fond. Omdannelsen og navneskifte skjedde 1. september, og i ukas podkast forteller Meyer hva det betyr for kommunene.

OVF blir et statlig AS som skal bidra til kirkevedlikehold

– Vi er en premissgiver i mange lokalsamfunn. Det er vi veldig bevisst på, sier direktør Ole-Wilhelm Meyer i Allstad AS.

Publisert

Det var før sommeren at Stortinget vedtok at OVF (Opplysningsvesenets fond) og datterselskapet Clemens Eiendom blir Allstad AS. Staten vil være eneeier, og eierskapsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD ) vil utøve eierskapet.

Det nye aksjeselskapet heter Allstad, et navn som spiller på at de er til stede i over 300 kommuner, og eier sentrale og verdifulle tomter i mange kommuner.

Kirkevedlikehold

Det er også besluttet at utbyttet fra Allstad i sin helhet skal gå til å bygge opp kirkebevaringsfondet som ble etablert under Riksantikvaren tidligere i år. Dette fondet skal finansiere vedlikehold og restaurering av nær tusen kulturhistoriske kirker i Norge.

De senere tiårene har det vært mange konflikter mellom OVF og kommunene. Kommunenes representanter har ment at festeprisen OVF har tatt har vært urimelig høy. 

Det har vært flere rettssaker, men kommunene tapte alltid mot det grunnlovsfestede fondet. Grunnlovsfestingen er opphevet, men Allstad skal fremdeles drive etter forretningsmessige prinsipper. Og blir ikke mer gavmilde overfor kommunene enn OVF var.

– Vi har god dialog med de fleste kommunene, og det er en økende bevissthet rundt vår rolle. Men det er klart det er krevende der lokale forventninger møter det som er fondets mandat, og fondet kan ikke gå utover sitt mandat, sier Meyer.

Med omdanningen av fondet til AS fortsetter tomtefesteavtalene som før, og Allstad har avtaler både med boligeiere og fritidshuseiere, og næringsvirksomheter og kommuner. Det første er nøye lovregulert, det andre er avtalebasert.

– Vi kan verken forbruke eller gi bort verdier. Vi skal forvalte verdiene, sier Meyer.

Vedlikehold av kirker

Det er kommunenes ansvar å vedlikeholde kirker. Mange ordførere har gjennom årene ytret at det er urimelig at ikke OVF kunne bidra til vedlikehold av kirkebygg. Nå vi altså Allstad AS bidra med hele sitt årlige utbytte til kirkebevaringsfondet av de litt under tusen eldste kirkene våre. Pengene kommer i tillegg til bidrag fra kommunene. 

Kommunene kan søke om penger til konkrete prosjekter, og i år ligger det 100 millioner i potten.

– Vi har lagt inn 200 millioner i fondet i oppstarten. Så har regjeringen bestemt at det skal være 500 millioner på kirkebevaringsfondet hvert år i 20 til 30 år. Regjeringen vil da toppe opp til 500 millioner over statsbudsjettet hvert år. Allstad har ikke et så stort overskudd årlig. Når vedlikeholdsetterslepet er tatt igjen, er det utbytte fra Allstad som skal fylle kirkebevaringsfondet, forklarer Meyer.

Allstad AS har fire forretningsområder:

  • Eiendom, som omfatter eiendomsutvikling og næringseiendom (tidligere Clemens Eiendom), skog, grunneiendom og tomtefeste. 
  • Prestegård, som omfatter bygningsforvaltning, utleie, agronomi og konseptutvikling for ny bruk av eiendommene. 
  • Energi, som omfatter selskapene Clemens Kraft og Geisli Energi der Allstad er majoritetseier.
  • Kapitalforvaltning.
Powered by Labrador CMS