Fylkesordfører Thomas Breen /Ap) i Innlandet vil legge ned to skoler og fire studiesteder. Færre elever er årsaken.

– Penger løser ikke skolestruktursaken

Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) mener det er helt nødvendig å endre skolestrukturen for å sikre bredden i tilbudet for videregående skoler i Innlandet.

Publisert

I ukas podkast snakker vi med fylkesordfører Thomas Breen (Ap) og ordføreren i Nordre Land, Ola Tore Dokken (Sp), om strukturendringene i videregående skolene i Innlandet. 

– Tilbudet er smurt tynt utover. Vi har 31 studiesteder i Innlandet. Vi lyser ut mange tilbud som ikke blir noe av på grunn av for få søkere. Mange elever får ikke oppfylt sitt førstevalg, sier Breen. 

Han peker på at saken har vært på trappene i flere år, den har vært på høring, og det er kommet inn 500 svar.

– Gjennomgående sier svarene at man forstår at noe må gjøres, men ingen ønsker at skolen i deres kommune skal røres. Det er forståelig. Jeg ville trolig selv ha kjempet for skolen i min kommune om jeg var ordfører, sier Breen.

At saken kommer nå, har ikke noe med økonomi å gjøre. Innlandet har ganske god økonomi i forhold til andre fylkeskommuner. Det handler om demografiutvikling. 

Siden 2013 har de videregående skolene i Innlandet fått 3000 færre elever. Prognosene tilsier at nedgangen vil fortsette.

Fylkestinget i Innlandet avgjør saken onsdag den 23. oktober. De styrende partiene Ap, Høyre og MDG er enige om å gå for saken. Men det murres litt på grasrota i Ap.

– Vi kan aldri vite om hele gruppa blir med, men saken er grundig behandlet i partigruppa og representantskapet for fylkespartiet. Hundre møtte fram ved det siste møtet, og sju ville utsette saken. Jeg opplever at jeg har en tydelig bestilling fra partiet i denne saken, sier Breen.

Skolene som foreslås nedlagt er Skarnes og Dokka videregående skoler. Avdelingene på Dombås og i Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole og studiestedene Flisa og Sønsterud ved Solør videregående skole vil trolig også forsvinne.

Dokka vgs. og prostitusjon

Men det mangler ikke på protester på å legge ned to skoler og fire studiesteder. 

Ordfører Ola Tore Dokken (Sp) i Nordre Land har allerede gått i fakkeltog mot fylkespolitikerne. Han mener rekrutteringen til de lokale bedriftene står i fare, og han er redd for at enda flere ungdommer havner i utenforskap.

– Vi er også uenig i tallgrunnlaget, som viser at vi får færre ungdommer. Det vil være stabilt fram til 2032, mener Dokken.

En annen som synes skolenedleggelsene er forferdelig, er justisminister Emilie Mehl (Sp). Hun sier til NRK at Breen prostituerer seg for å få makt sammen med Høyre.

– Jeg syns det er helt grusomt. Jeg har nesten ikke ord. Jeg opplever at det er i direkte motstrid mot alt Senterpartiet jobber for i regjering sammen med Arbeiderpartiet, sier hun til NRK.

Mehl påpeker at hun selv har gått på Flisa, et av studiestedene som er foreslått nedlagt, og fortsatt har søsken som går der og skal gå der. Hun mener skolen er en hjørnestein for hele lokalsamfunnet.

Powered by Labrador CMS