Marit Alvig Espenes (Ap) har overtatt som ordfører i Dyrøy for resten av perioden. Dyrøyseminaret står for tur i slutten av september.

Plutselig Dyrøy-ordfører igjen

Marit Alvig Espenes (Ap) gjorde come back som ordfører 26. august etter at  sittende ordfører ble fritatt fra alle verv av helsemessige årsaker.

Publisert

Folkevalgt:

Navn: Marit Alvig Espenes (47)

Posisjon: Fersk ordfører i Dyrøy.

Bakgrunn: Tidligere ordfører i åtte år. Kommer fra jobben som daglig leder i Nordavind utvikling (Dyrøyseminarsenteret)

Viktigste sak: Bygge et godt lokalsamfunn der alle har muligheter.

– Du er ny ordfører i Dyrøy. «Politisk bombe i Dyrøy», skriver Folkebladet. Kom utnevnelsen som en overraskelse?

– Noen dager før kommunestyremøtet fikk jeg en forespørsel, og dagen før møtet bestemte Arbeiderpartiet seg for å stille motkandidat. Vi visste ikke utfallet da vi gikk inn i salen, og det ble så vidt flertall – åtte mot sju stemmer. Men jeg er glad for muligheten til å gjøre comeback som ordfører.

– Hvilke endringer måtte du gjøre i eget liv for å hoppe inn som ordfører?

– Jeg har tre flotte tenåringer, og måtte spørre dem før jeg gikk på igjen som ordfører. Der var det full oppbakking. Så må jeg avvikle jobben i Nordavind utvikling, som er et kommunalt utviklingsselskap. Det skal gå greit, for vi har flinke folk som kan ta over. Som ordfører skal jeg jo også jobbe med utvikling, men fra en annen vinkling.

– Du har vært ordfører før. Hva er den største forskjellen nå og forrige gang?

– Inngangen er veldig forskjellig denne runden. Jeg er mer utålmodig nå, fordi jeg vet det er tidsbegrenset. Jeg vil sette i gang arbeid som kan gi gevinster på litt lengre sikt.

– Hva er det første du tar fatt på?

– Jeg vil sjekke hvordan det går med arbeidet med heltidskultur, og finne ut om vi er i rute. Hvis ikke må vi sette i gang tiltak. Det er veldig viktig for oss, spesielt i helsesektoren. Vi har jobbet systematisk med kompetanseheving rundt temaet tidligere, og hatt stor bevissthet. Politikerne har fått jevnlige oppdateringer. Det er viktig for skole og barnehage også, og det er viktig å holde trøkket oppe. Så må jeg skape ro i organisasjonen. Det har vært en urolig tid etter at forrige ordfører ble sykemeldt i juni.

– Hva er den største utfordringen for Dyrøy nå?

– Økonomien. Inntektssystemet er tett knyttet til demografi, og vi blir stadig eldre. Det blir en evig nedstyringsprosess. Vi må diskutere om det er en nedre grense for hva en kan drifte en kommune for.

– Er dere for små?

– Nei. Vi er 1055 innbyggere i Dyrøy. Det holder seg ganske stabilt, men vi blir eldre. Vi har mange smådriftsfordeler. Det er kort vei fra idé til handling, vi snur oss raskt, har god oversikt og det går raskt å iverksette tiltak.

– Det er snart Dyrøyseminaret – den 24. september. Hva blir tema denne gangen?

– Årets tema er: Vox eller dø. Vi har vært gjennom et omstillingsprogram som heter Vox. Så tema er omstillingsbehovet i kommunene, og mulighetene som ligger i godt samarbeid i regionen. Vi skal se på hvilke verktøy småkommuner har, og vi skal se på mulighetene i bygdevekstavtalene. Og så skal vi ha lansere en Tromsvekstavtale i Midt-Troms. Det blir debatter og deling av gode caser. Ungdommen er selvfølgelig med, og frivilligheten er sterkt til stede.

– Dyrøyseminaret ønsker å vise at små kommuner kan få til store ting. Har du noen gode eksempler?

– I Dyrøy har vi fått til et sentrumsløft med et helt nytt bygg med 14 leiligheter og næringslokaler. Vi har fått en ny kafé, og det er blitt litt urbant her i Brøstadbotn. For oss har det vært et enormt løft, og kommunen eier bygget. Vi har samlet oss om et stort prosjekt, og prioritert hardt. Prosjektet er blitt til etter at vi har hørt på hva ungdom og eldre i bygda ønsker seg. På små plasser må kommunen ta tak og løfte om vi skal få til noe. Med dette bygget får vi fornyet bygningsmassen vår, for vi har nesten bare eneboliger fra før.

– Hvis du var kommunalminister for en dag. Hva ville du gjort?

– Jeg ville sørget for at kommunene var så godt finansierte at de kunne ta ut sitt potensial. Da trengs sterke kulturavdelinger og egne boligkontor i alle kommuner. Gode boliger for alle er veldig viktig for folkehelsa.

Powered by Labrador CMS